Tiramisu
30-60 minuten
De oorsprong van de tiramisù is onzeker, omdat meerdere Italiaanse regio’s claimen de lekkernij te hebben ‘uitgevonden’. Dit heeft geleid tot een soort strijd tussen Toscane, Piemonte en Veneto.

In de officiële versie is de tiramisù ontstaan in Siena in de 17de eeuw, toen er enkele banketbakkers ter viering van de komst op Cosimo de Medici, groothertog van Toscane, besloten een dessert te maken. Ze besloten dat het dessert een afspiegeling moest zijn van zijn persoonlijkheid. Het moest dus een belangrijke lekkernij worden, bereid met eenvoudige ingrediënten en extreem lekker: Cosimo was namelijk ontzettend gek op zoet. In die tijd kreeg het dessert de naam ‘soep van de hertog’.

Cosimo de Medici bracht het recept mee naar Florence vanuit waar het in heel Italië verspreid werd. Het dessert was favoriet van vele nobelen die het lustopwekkende eigenschappen toekenden, vandaar de naam tira-mi-sù wat zoiets betekent als ‘til me omhoog’.

De niet officiële versie vertelt dat tiramisù werd uitgevonden in Turijn ter ere van graaf Camillo Benso di Cavour, om hem te steunen in zijn moeilijke taak van het verenigen van Italië.

Ten slotte heeft ook Veneto zijn eigen versie, waar de tiramisù werd uitgevonden in restaurant ‘El Toula’. Nabij het restaurant zat namelijk een bordeel, de rest spreekt voor zich.
Buon appetito!
Ingrediënten
voor 8 personen

cacao (genoeg om over de tiramisù te strooien)
circa 250 ml sterke koffie (espresso), met daarin opgelost 2 theelepels suiker
2 eetlepels amaretto (likeur)
500 gram mascarpone
6 eieren
120 gram suiker
400 gram vingerkoekjes
snufje zout
Extra: mixer
Reacties
Wat vond je van dit recept ? Heb je een tip om het nog beter te maken of een vraag aan de kok ?
om een reactie te plaatsen.
Meer recepten