Met "vlaai" bedoelt men in Oost-Vlaanderen iets anders dan in Limburg waar "vlaai" een taart is. Ik heb dit recept van mijn mama die het op haar beurt van haar moeder had overgenomen. Een flinke snede tussen de boterham smaakt verrukkelijk en ook als tussendoortje is zo'n stukje vlaai niet te versmaden.
Pure nostalgie!
Bereidingswijze
In een ruime kookpot de melk met de bruine suiker lauwwarm laten worden op een laag vuur. Peperkoek en speculoos in kleine stukken verdelen en bij de melk voegen.
Twee eetlepels kandijsiroop en een mespunt kaneel toevoegen.
Het vuur iets hoger zetten en roeren tot de gewenste dikte van de brij wordt bekomen.
Een paar lepels vanillepoeder, opgelost in een weinig koude melk, kunnen toegevoegd worden om een betere binding te bekomen. Voortdurend roeren is nodig om aanbranden te voorkomen.
Een vuurvaste schotel invetten met de boter.
De brij erin gieten en nog wat kandijsiroop in dunne slierten over het oppervlak spreiden.
Gedurende een 50-tal minuten in een oven op 180 graden plaatsen.