Romanesco, “de droom van elke fractalfanaat” (aldus een collega foodie). Prachtig zijn ze. Als je uitgestaard bent, kun je er ook mee koken trouwens.
Ik vind quiches doorgaans lekkerder als ze koud worden geserveerd, maar je kunt deze quiche in principe ook warm eten.
Bereidingswijze
Ook nodig: een springvorm van 26 cm doorsnede.
Maak het deeg met de hand of mixer door alle ingrediënten te mengen. Maak de maïsroom door de uitgelekte maïs te pureren met de crème fraîche. Zet in de koelkast.
Stoom de peen en romanesco even kort. Het hoeft niet heel zacht te zijn, want het gaat de oven ook nog in.
Breek de eieren in een schaal en voeg wat zout, enkele draaien van de pepermolen en de oregano toe. Rasp de kaas en doe deze samen met de groenten bij het eiermengsel. Doe er nu ook de helft van de maïsroom bij. Meng het door elkaar.
Bekleed de springvorm met bakpapier of vet in met boter. Rol het deeg uit tot een lap dat de bodem en randen van de bakvorm bedekt. Laat de randen iets overhangen. Dit kun je ook in delen doen. Houd een bolletje deeg over voor de bovenkant.
Doe de vulling in de quiche, vouw de randen erover en rol het laatste bolletje deeg uit om de bovenkant te bedekken.
Bak de quiche in ongeveer 45 minuten op 200 graden in de oven. Leg er dan nog wat plakjes kaas op en zet nog even enkele minuten terug in de oven (of onder de grill) om de kaas te laten smelten.
Laat de quiche volledig afkoelen en zet de quiche eventueel nog even een half uurtje voor het opdienen in de koelkast. Serveer met een fijngesneden tomaat (zonder de pitjes) per stukje quiche en een lepel van de maïsroom erop.