Een licht gebonden, romige en smaakvolle soep met gerookte zalm, dus eigenlijk een variatie op de klassieke koninginnensoep.
Bereidingswijze
Het belangrijkste smakmaker van de soep is visbouillon, het liefst eigengetrokken. Ik gebruik er visresten voor - graten, kop, vel, schelpjes van garnalen, deze bewaar ik in de vriezer als ik de vissen fileer. Zalm, forel, kabeljauw, andere witte (platte) vis is daar heel geschikt voor, geen graten van haring of makreel gebruiken, de smaak is daar te sterk voor.
In een soeppan de boter laten smelten, bloem erdoorheen roeren en, steeds roerend, bouillon aan toevoegen. Zachtjes laten koken 5-10 minuten. De noodmuskaat en safraan toevoegen, indien nodig een beetje zout en witte peper toevoegen.
De room en eidooiers in een kom mengen, een paar eetlepels kokende soep aan toevoegen, doorroeren en dan weer al roerende het roommengsel aan de soeptoevoegen. Even opwarmen, niet meer laten koken, anders gaat de soep schiften. De soep proeven, eventueel wat zout en peper toevoegen of een beetje citroensap voor een frisse noot.
Serveren in opgewarmde borden, garneren met gerookte zalm en verse kruiden.