Deze smakelijke pasteitjes hebben een dunne, krokante deegkorst en smeuige, kruidige vulling met kip. Serveer ze met wat verse sla of als borrelhapje (dan moeten ze natuurlijk wat kleiner gemaakt worden).
Bereidingswijze
Allereerst het deeg maken: koude boter in kleine blokjes snijden en met de vingertoppen in de bloem wrijven totdat er kruimels ontstaan. De zout en paprika erdoorheen mengen.
Alle creme fraiche toevoegen en naar gelang 1-2 eetlepels koude water en een soepel en stevig deeg van kneden. Dat kneden moet niet te lang, zodra er voldoende samenhang is, is het klaar, er mogen best hier en daar nog wat streken van crème fraiche zichtbaar zijn. Het deeg inwikkelen in wat folie en minstens een half uur laten rusten in de koelkast.
In de tussentijd kan de vulling gemaakt worden: alle groente zachtjes aanfruiten in olie, als de ui glazig is, mogen de kruiden toegevoegd worden. Daarna de gezeefde tomaat, kip in kleine stukjes (liefst draadjes), eventueel een paar eetlepels water erbij en even laten stoven met de deksel erop. Na een minuut of 10 kan de vulling op smaak gebracht worden met zout en peper en eventueel iets ingedikt door een beetje allesbinder. De vulling op een schaal laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Het deeg in 8 delen. Elk stukje tot een heel dun rondje uitrollen (3mm), in het midden een flinke eetlepel kippenvulling leggen, daarop een beetje geraspte kaas. De randjes goed dicht vouwen. Alle empanada's bestrijken met losgeklopte ei en bakken op 200C 10-15 minuten, totdat de buitenkant mooi goudbruin is.