Bigos uit mijn keuken
Langer dan 1 uur
niet het klassieke gerecht uit Poolse keuken, maar eentje uit mijn keuken, dus enigszins aangepast aan de Nederlandse producten. Het is een best zware, volle gerecht, zeer geschikt voor de koude wintermaanden. De portie is heel groot, maar het is nu eenmaal de bedoeling dat je bigos de volgende dag opwarmt (of nog een dag erna) of invriest en later opeet. Daar wordt de smaak alleen beter van.
Ingrediënten
voor 10 personen

500 g zuurkool
1 witte kool, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
1 wortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
1-2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 rode paprika, ontdaan van zaadjes en in kleine stukjes gesneden
300 ml tomatenblokjes op eigen sap 
handjevol gedroogde eekhoorntjesbrood
handvol gedroogde shiitake paddestoelen
1-2 licht gerookte droge worsten (niet te droog)
500 g platte rib
3-4 verse worsten
gerookte worst of knakworstjes, voor de liefhebber.
200 g gerookte doorregen spek
1 eetlepel gedroogde tijm (of 2 eetlepels verse)
1 eetlepel jeneverbessen, fijngemaakt
1/2 eetlepel karwijzaadjes
4-5 laurierblaadjes
zout en zwarte peper naar smaak 
Reacties
Wat vond je van dit recept ? Heb je een tip om het nog beter te maken of een vraag aan de kok ?
om een reactie te plaatsen.