Pasta pompoen ricotta
Als primo van het vegetarisch menu zijn de pasta kerststerren natuurlijk een mooie binnenkomer! Maar dat niet alleen: deze verse pasta met een heerlijke vulling van pompoen, ricotta en fijngehakte walnoten zal bij iedereen in een smaak vallen, gegarandeerd. Vind je het maken van verse pasta al een hele uitdaging en wil je de rest zo simpel mogelijk houden, dan kun je ook vierkantjes, rechthoeken of rondjes maken. Net wat jij het leukst of makkelijkst vindt. Omdat dit gerecht een onderdeel vormt van een driegangenmenu maak je niet te grote porties. Waar je voor één gang normaal zo’n 100 gram pasta rekent per persoon, kun je dit nu halveren. Voor het maken van verse pasta geldt echter wel dat je minimaal met 300 gram bloem moet werken, anders is het deeg moeilijk te hanteren. De hoeveelheid ingrediënten zijn in dit geval dus voor 6 personen. Als je teveel hebt dan dompel je de pasta die je niet serveert één minuut in kokend water, laat ze drogen en het kan vervolgens zo de diepvries in. Lekker voor een volgende keer. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 6 personen

Voor de verse pasta:
300 gram ‘00’ bloem (eventueel gemixt met ‘semolina’-bloem)
3 eieren (XL)
Voor de vulling:
300 gram pompoen
150 gram ricotta
5 walnoten, gedopt
75 Parmezaanse kaas, versgeraspt
nootmuskaat
zout en peper
Voor de saus:
80 gram roomboter
8 blaadjes salie
Langer dan 2 uur

Recept

Vegetarisch kerstmenu 
Stelline gevuld met pompoen, ricotta en pijnboompitten
Kleurrijk groentebrood met radicchio & frisse salade met granaatappel en geitenkaas
Kaasplankje met vijgenrolletjes


Maak het pastadeeg


Vorm
een bergje van de bloem op een schoon en droog werkvlak. Maak middenin een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer voorzichtig met een vork vanuit het midden totdat al het meel vermengd is met het vocht. Bewerk het deeg stevig met je handen ongeveer 10 tot 15 minuten en bestuif het werkvlak zo nu en dan met wat bloem.

Bedek
met plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast tot verder gebruik.


Maak de vulling
(dit kun je ook een dag van tevoren maken):

Snijd
de pompoen in parten en gaar ze 6 minuten op de hoogtste stand in de magnetron (snelle manier) of in circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C. Prik met een vork in de pompoen, deze moet zacht zijn (laat nog iets langer in de magnetron/ oven als dat nog niet het geval is). Verwijder de schil en pureer de pompoen (ik gebruik hiervoor de staafmixer). Laat geheel afkoelen.  

Rooster
de walnoten een aantal minuten in een droge koekenpan en hak fijn (niet té fijn, zodat de vulling een beetje ‘bite’ behoudt). 

Meng
alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Proef, en breng eventueel extra op smaak met zout, peper en/ of nootmuskaat. Bewaar de vulling afgedekt in de koelkast tot verder gebruik. 

Vorm de pasta
*

Verdeel
het pastadeeg in 3 stukken.

Rol
het eerste deel uit tot en met stand 7 van de pastamachine. Snijd de lange deeglap doormidden. 

Maak
een lichte afdrukjes van de vorm in één van de vellen zodat je weet waar de vulling moet. Verdeel de vulling op de ‘afdrukjes’ en leg vervolgens de andere deeglap erover. Druk nu goed met je vingers om de vulling zodat er geen lucht meer inzit. Druk het deeg nu uit met de uitsteker of snijd er desgewenst met een deegraadje vierkantjes of rechthoekjes van. 
Herhaal dit met de rest van het deeg. Bewaar de gevulde pasta náást elkaar om een vel bakpapier of een schone theedoek. 

* gevulde pasta is delicaat en kun je na het maken niet te lang laten staan: de onderkant wordt dan vochtig en slapper en er bestaat de kans dat de pasta kapot gaat. Maak dit dus maximaal 2 à 3 uur van tevoren. Als je het wel eerder wil maken, en dit is als je weinig ervaring hebt met verse pasta wel aan te raden, kook de pasta dan alvast één minuut voor in kokend gezouten water, laat drogen en bewaar tot gebruik in een koele ruimte of als je het dagen van te voren maakt in de diepvries. 


Zet
een ruime pan met water op en zout het water. Maak zodra je de pasta in het kokende water doet, de saus:
Smelt de boter in een pan, hak de salie fijn en voeg deze toe aan de boter. 

Giet
de pasta voorzichtig af zodra deze al dente is (dit duurt enkele minuten) en verdeel over de borden. 

Giet
over elk bord wat boter-salie saus en rasp er lekker veel Parmezaanse kaas overheen. 
toegevoegd door zitizitoni