Lemon curd
Dit recept voor lemon curd is wel het makkelijkste die ik tegengekomen ben, maar zorgt voor zijdezachte, frisse curd. Naast de cake ook lekker met scones, als onderdeel van een toetje (bijvoorbeeld met wat yougurt) of gewoon op een plakje brood voor ontbijt. Op de foto's is de curd nog aan de warme kant en daardoor iets dunner dan als het goed afgekoeld is.

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

40g roomboter, heel zacht
1 eidooier
1 ei
100g suiker
80ml citroensap
1 theelepel citroenrasp
10-20 minuten

Recept

De roomboter opkloppen met de suiker, daarna de eidooier en ei toevoegen. De citroensap en rasp erbij doen, het mengsel zal schiften - dit is normaal. In een pannetje het geheel op een heel zacht vuurtje opwarmen, voortdurend roerend. De curd mag niet koken, maar moet indikken door de warmte, als je gebruik maakt van thermometer, dan zal het temperatuur rond 75C moeten zijn. Als je een lepel in dipt en op de achterkant met je vinger een lijn trekt, hoort het zichtbaar te blijven. Dan is de curd klaar.

Bewaren in een potje in de koelkast, blijft zo'n week of iets meer goed. In plaats van citroen kun je ook limoen of grapefruit gebruiken, heerlijke variaties.
toegevoegd door BGastronome