Zoet appel-marsepeinbrood
Heerlijk herfstig gebak met vulling van marsepein en appels. Het deeg is verrijkt met boter en ei, maar is nog altijd vrij makkelijk om mee te werken.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

175ml melk
50g roomboter
1 klein ei
1 volle theelepel droge gist
snuf zout
3 eetlepels suiker
330g bloem
2 appels
200g marsepein
kaneel of speculaaskruiden
Langer dan 2 uur

Recept

De melk samen met de boter opwarmen tot het handwarm is en de boter begint te smelten. Het ei, gist, suiker en zout toevoegen en door elkaar heen mengen. Alle bloem in een keer erbij doen en kneden tot er een heel zacht deeg ontstaat. Als het goed gekneed is, hoort het niet meer al te veel te plakken. Afdekken en een uur laten rijzen.

Voor de vulling de appels wassen, al dan niet schillen en grof raspen. Het marsepein verkruimelen en mengen met de appels. Eventueel wat kaneel of speculaaskruiden toevoegen.

Het gerezen deeg op een heel licht bestoven tafel uitrollen tot een dun vierkant. De vulling gelijkmatig verdelen, wel een randje vrij laten. Het deeg stevig oprollen, gebruik de onbelegde strook om de rol te dichten. Daarna in een beboterde vorm leggen, desnoods verder opgerold- bijvoorbeeld een tulband, maar een lange cakeblik zal ook voldoen. Weer een uur laten rijzen.

Bestrijken met een losgeklutst ei en eventueel besprenkelen met wat geschaafde amandel. Bakken in voorverwarmde oven op 180C 40-50 minuten (afhankelijk van de gebruikte vorm). Aansnijden als het brood afgekoeld (maar nog een beetje warm) is. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome