Siroop-griesmeel cake met citrus
Dit is een lekkernij voor de zoetekauw, gebaseerd op mediterrane keuken. De cake is zoet, aangenaam vochtig en met een heerlijk textuur. Smaakt goed met een plakje sinaasappel en een lepel ongezoete Griekse yoghurt.

Ingredi├źnten
Voor 8 stuks

50g roomboter
50g bloem
100g griesmeel
50g suiker
1 ei
70g yoghurt
snuf zout
1/2 theelepel bakpoeder
1 citroen
1 sinaasappel
150g suiker (siroop)
30-60 minuten

Recept

Verwarm de oven op 180┬░C, beboter een cakeblik.

De boter, 50g suiker, ei, zout en yoghurt opkloppen tot een luchtige massa. Het zal niet helemaal glad zijn, dit is geen probleem. Je kunt eventueel een beetje saffraan voor de kleur en een paar druppels orange blossom water toevoegen. De bloem, griesmeel en bakpoeder toevoegen en het beslag maken, het zal vrij dik zijn. Het beslag in het bakvorm doen, een beetje glad strijken. Bakken 20-30 minuten, totdat een houten prikkertje er droog uitkomt.

Terwijl de cake bakt, siroop maken. De schil van de sinaasappel en citroen heel dun afsnijden en in fijne reepjes snijden. De sap van beide vruchten persen en indien nodig aanvullen met water tot je 150ml vocht hebt. De suiker toevoegen en aan de kook brengen, minuut of 5 zachtjes koken en uitzetten.

Zodra de cake klaar is, een paar extra gaatjes prikken en de siroop eroverheen gieten. Het lijkt veel, maar de cake zal het vrij snel helemaal absorberen. Laten afkoelen voor het serveren. Bewaren in de koelkast, maar serveren op kamertemperatuur of warmer.
toegevoegd door BGastronome