Kip onder de baksteen
Heerlijk malse kip met een krokant gekaramelliseerd korstje. Keer op keer. De marinade is eventueel aan te passen aan eigen smaak, het gaat hier om de bereidingswijze. Heerlijk met een frisse salade en een zoet-zure saus.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

1 kip van ongeveer 1 kg
3 knoflooktenen
1 eetlepel paprika
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie 
30-60 minuten

Recept

Voor de marinade de knoflook pellen en fijnmaken tot een gladde puree in een vijzel met paprika, zout en olie.

De kip kan met een keukenschaar doorgesneden worden langs de ruggegraat. Ik heb de ruggegraat eruit gesneden en ook de ribben, het vorkbeen en de botjes rondom de dijen. Dat hoeft op zich niet, het openklappen is al voldoende. Wel is het belangrijk om een ondiepe snee aan de binnekant van het borstbeen te maken en de filets licht te pletten zodat de kip overal even dik is. Zo ziet hij eruit als hij klaar is: Flink met de marinade insmeren en afgedekt wegzetten. Een paar uur is mooi, overnacht is nog beter, maar een halfuur zal ook al volstaan.

Een zware grote pan, het liefst eentje van gietijzer goed warm laten worden. Daarop de kip leggen, eerst met de vel naar boven. Daarop een passend plat bord en daarop een baksteen (omwikkeld met alufolie) of een paar blikken met bonen. Bakken op matig vuur, minuut of tien. Daarna de kip keren en weer afdekken met het bord en de baksteen en verder garen. Het duurt 20-30 minuten voordat de kip helemaal gaar is, ik zou aanraden om een vleesthermometer te gebruiken om er zeker van te zijn. Anders is het een kwestie van erin prikken en kijken of de sap die eruit loopt helder is.

De gare kip even afgedekt laten rusten, daarna in stukken snijden en serveren. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome