Tomaten tarte tatin
Een tarte tatin is een omgekeerde taart, meestal met appel of peer. Maar een hartige variant is ook mogelijk. Deze tarte tatin met tomaten, kaas en kruiden is een ideale zomerse lunch.

Ingrediënten
Voor 4 personen

5 plakjes bladerdeeg
1 kilo trostomaten
goede olijfolie
fleur de sel
verschillende verse kruiden (rozemarijn, tijm en oregano)
vers gemalen peper
85g tapenade 
150g chèvre basilicum om te serveren
30-60 minuten

Recept

Oven op 180°C  voorverwarmen en een keramische quichevorm van 25cm licht invetten met olijfolie.

Tomaten halveren, zaadjes en vruchtvlees eruit halen, tomatenhelften zouten en ondersteboven op keukenpapier leggen. Laat ze 10 minuten liggen.

Leg de tomaten in de quichevorm met de bolle kant naar beneden en besprenkel ze met gehakte kruiden, olijfolie en zout en peper naar smaak. Bak de tomaten een halfuurtje in de oven tot ze zacht zijn.

Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien en besmeer ze daarna met de tapenade. Haal de tomaten uit de oven en verdeel de geitenkaas in stukjes over iedere holte. Leg het bladerdeeg, met de tapenade naar beneden, over de tomaten. Dit vraagt om een beetje knip- en plakwerk. Zorg dat het deeg gelijkmatig over de tomaten verdeeld is.

Leg de vorm terug in de oven en bak nog 35 minuten of tot de korst mooi bruin is. Om te serveren: Zet een groot bord over de quichevorm (gebruik ovenwanten!) en keer de tarte tatin op het bord. Serveer met gescheurde blaadjes basilicum en een groene salade.
toegevoegd door PWestbeek