Broccoli met hartige amandeldressing
Verse, knapperig gestoomde broccoli smaakt naar gras. Dat bedoel ik dus als een compliment voor de groente, ik vind de frisse, lichte smaak prachtig. Naar mijn idee combineert het dan ook goed met uitgesproken smaak van ansjovis, parmezaan en citroensap. De amandelen zijn hier vooral als een vullende basis voor de dressing gebruikt, zoals in de beroemde Spaanse romesco saus. Deze broccoli is lekker als bijgerecht, maar is ook een lekkere voorgerecht, om al dan niet met je handen te eten. Serveer de dressing dan als dip in een apart schaatlje.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

een kleine broccoli
4 ansjovisfiletjes in olie
2 eetlepels kappertjes
4 eetlepels geschaafde amandelen
rasp en sap van een halve citroen
flinke scheut goede olijfolie
een beetje parmezaan 
0-10 minuten

Recept

Breek de broccoli in mooie stukjes en stoom het zoals je gewend bent. Ik eet het het liefst erg knapperig en stoom het in de magnetron, dat gaat namelijk heel snel. Gewoon de broccoli in een geschikte schaal doen, een paar eetlepels water erbij, afdekken met magnetronfolie en 2-3 minuten op hoog stomen. Halverwege omschudden.

Voor de dressing alle ingredienten in een blender met een paar eetlepels water vermalen tot glad massa. Over de broccoli heen gieten, eventueel versieren met een paar extra kappertjes, citroenrasp en een beetje olijfolie. Lekker zowel warm alsook koud. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome