Italiaanse couscoussalade
Couscous komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en wordt vooral in Marokko gegeten, maar tegenwoordig is deze lichtzoete, zetmeelrijke graansoort niet meer uit de westerse keuken weg te denken. Voor mij is couscous echt feel good food. Ik vind het zalig om van een beetje couscous iets speciaals te maken, want net als met rijst of pasta, zijn de variaties hiermee eindeloos. In de zomer maak ik vaak een couscoussalade met een paar van mijn favoriete producten, die toevallig, heel bekend zijn in de Italiaanse keuken.

Ingrediënten
Voor 4 personen

450 g couscous
1 el extra vergine olijfolie
600 ml heet water
zout en vers gemalen peper, naar smaak
100 g zongedroogde tomaten op olie, in reepjes gesneden (bewaar 3 eetlepels van de olie)
100 g zwarte olijven (andere soorten zijn ook goed) zonder pit, gehalveerd
1 komkommer, in blokjes gesneden
3 lente-uitjes, ook het groen, fijngesneden
250 g mozzarella kaas (of 2 ballen van 125 g per stuk), in blokjes gesneden
3 el balsamicoazijn
1 bosje basilicum, blaadjes in reepjes gesneden (bewaar een paar blaadjes voor de garnering)
10-20 minuten

Recept

Doe de couscous in een kom samen met de olijfolie, water en zout en peper naar smaak. Onthoud dat de andere ingrediënten al zout genoeg zijn, dus gebruik het zout met mate! Dek de kom af met plasticfolie en zet er een bord bovenop.

Laat de couscous in ongeveer 8-10 minuten het water absorberen en gaar worden. Maak daarna de couscous los met een vork.Voeg de zongedroogde tomaten, olijven, komkommer, lente-uitjes en kaas toe. 

Schep de ingrediënten goed door de couscous. Voeg de olie van de tomaten, de azijn en de basilicum toe en schep de couscous een laatste keer goed om.

Proef en voeg zonodig meer zout en/of peper toe. Doe de couscoussalade in een serveerschaal en garneer deze met een paar basilicumblaadjes.
toegevoegd door PWestbeek