Okroshka
In Oekraine wordt er veel soep gegeten: een warme maaltijd zonder een soep vooraf wordt niet snel voor een volwaardige maaltijd gezien en aan de soep worden allerlei wonderbaarlijke gezondheidsbevorderende krachten toegeschreven. Er zijn dan ook veel, heel veel recepten voor soep in omloop, vaak met nog meer variaties. Deze koude boerensoep is er eentje uit Russische keuken, maar is ook in Oekraine populair. Het wordt vaak in de lente en zomer gemaakt, doordat het vol verse groente zit en koud is, is het ideaal als een lichte en verkoelende maaltijd na een hete dag. Mijn okroshka is een beetje aangepast aan de Nederlandse producten, maar hij smaakt nog even lekker als thuis.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

150-200g gekookte kipfilet of ham
1/2 komkommer
3-4 bosuitjes of lenteuitjes
1 bos radijs
3-4 kleine gekookte en afgekoelde aardappels
2 gekookte eieren
600ml karnemelk
1 volle eetlepel milde dijon mosterd
sap van 1/2 citroen
1,5 theelepel zout
peper en verse dille naar smaak
10-20 minuten

Recept

De bereiding is eigenlijk heel eenvoudig, wel tijdrovend als je niet heel handig met de mes bent. Alle ingredienten uit de eerste gedeelte in kleine stukjes/blokjes snijden, het hoeft niet heel netjes en gelijk, het is ten slotte een boerengerecht, maar het is mooi als je een beetje van alles op een eetlepel kunt krijgen. Mengen en afgedekt in de koelkast wegzetten.

Voor de vloeibare deel de mosterd, citroensap, zout, eventueel peper en gehakte dille mengen met een scheutje karnemelk, zodat de mosterd goed oplost. Daarna de rest van de karnemelk toevoegen en alles goed koelen.

Om te serveren een paar schepjes van de groenten pakken en overgieten met de bereide karnemelk. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome