Torta Caprese
De ‘Torta Caprese’ - chocoladetaart uit Capri - is een typisch Napoletaans dessert en vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Capri. Gemaakt van pure chocolade en amandelen, zonder toevoeging van bloem, maakt dat het dessert ook geschikt is voor mensen met glutenintolerantie. De taart is vrij laag, aan de buitenkant krokant, maar vochtig en zacht van binnen. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 8 personen

250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram pure chocolade
300 gram amandelen, gepeld 
5 eieren (middel), gesplitst
200 gram suiker
poedersuiker
Extra: taartvorm (22-24 cm), mixer en keukenmachine
Langer dan 1 uur

Recept

Hak de amandelen fijn in een keukenmachine (niet té fijn). 

Smelt de chocolade au-bain-marie: breek hiervoor de chocolade in stukjes in een kommetje en plaats deze in of boven net niet kokend water.

Snijd de boter in stukjes en mix het met de eierdooiers en de helft van de suiker. Spatel er vervolgens de gesmolten chocolade doorheen en de amandelen. 

Verwarm de oven alvast voor op 170°C. 

Mix de eiwitten met de suiker die nog over is, stijf. Voeg vervolgens voorzichtig toe aan het chocolademengsel door de eiwitten er luchtig van onder naar boven doorheen te spatelen.

Giet het mengsel in een ingevette taartvorm en bak circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170° C. 

Laat de taart afkoelen in de vorm en bestrooi voor het serveren met
poedersuiker.

TIP: Omdat niet alle ovens hetzelfde zijn, is het mogelijk dat de baktijd verschilt. Je kan testen of de taart klaar is door er met een stokertje in te prikken: als het stokertje nog licht vochtig is, is de taart klaar.
toegevoegd door zitizitoni