Ricotta cheesecake
Deze heerlijke cheesecake maak je zonder oven! Ik heb een springvorm gebuikt met een diameter van 15 cm. Je kunt er ook voor kiezen om de cheesecake in losse bakjes te serveren. Afhankelijk van de grootte van de bakjes, kun je er ongeveer vier van maken. Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden, eventueel aangevuld met één of twee extra koekjes voor de bodems plus 5 gram boter per koekje. De cheesecake wordt heel luchtig als je geen gelatine gebruikt. Het is dan wel noodzaak hem zeker 24 uur te laten opstijven in de koelkast. Heb je daar geen tijd voor, gebruik dan gelatine en je cheesecake is na 2 uur al opgestijfd!

Ingrediënten
Voor 4 personen

125 gram ricotta
100 gram roomkaas
100 ml slagroom
½ zakje klopfix
citroenrasp van 1 citroen
½ zakje vanillesuiker
50 gram suiker + 2 eetlepels suiker
3 blaadjes gelatine (eventueel)
50 gram volkorenbiscuitjes (5 stuks)
tl kaneel
25 gram zachte boter
80 gram frambozen
Materiaal:
mixer
maatbeker
beslagkom
stevig plastic zakje en een deegroller
springvorm (diameter 15 cm) of losse bakjes
bakpapier
bakje (voor de gelatine)
steelpannetje (voor de gelatine)
Langer dan 2 uur

Recept

bereidingstijd 30 minuten, opstijven minimaal 2 uur

Klop de slagroom stijf met de klopfix. Mix in een andere kom de ricotta en de roomkaas crèmig en voeg 50 gram suiker, de vanillesuiker en de citroenrasp toe. Voeg de slagroom toe en spatel deze er luchtig doorheen.
-------

Als je gelatine gebruikt:

Week de gelatine 5 minuten in een bakje met koud water. 

Verwarm de helft van de frambozen in een steelpannetje met 4 eetlepels water en 2 eetlepels suiker tot de suiker gesmolten is. Giet de frambozen af (bewaren) en vang het vocht op. Houd het vocht warm maar laat niet koken. 

Knijp nu 1 voor 1 de gelatineblaadjes uit en voeg al roerend bij het vocht tot het geheel is opgelost. Laat 3 minuten afkoelen en meng het door het ricottamengsel.

------

Verpulver
de koekjes: dit kun je doen in een keukenmachine of door de koekjes in een stevig plastic zakje te stoppen waarop je met een deegroller slaat. Voeg de kaneel toe en meng het goed met de zachte boter.

Leg een stukje bakpapier op de bodem van een springvorm en verspreid de koekjeskruim over bodem. Druk het goed aan (het is makkelijk om hierbij de bolle kant van een lepel te gebruiken voor de randjes) en leg de springvorm 15 minuten in de koelkast. 

Haal de bodem uit de koelkast en stort het ricottamengsel over de koekjesbodem. Laat tenminste 24 uur in de koelkast opstijven zonder gelatine of 2 uur met gelatine.

Garneer
met de frambozen en serveer.
toegevoegd door zitizitoni