Foccacia con pomodorini e origano
Foccacia met tomaatjes en oregano

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 gram ‘00’ bloem
zakje (7 gram) instant gist
1 tl zout
100 ml extra vergine olijfolie + extra
300 ml lauwwarm water
grof zout
rozemarijn
16 kerstomaatjes of cherrytomaatjes
gedroogde oregano
grof (zee)zout
Langer dan 2 uur

Recept

Bereiding 15 minuten, rijzen 130 minuten, bakken 25 minuten

Mix de bloem en het zout in een kom door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin de olijfolie en het water en voeg de instantgist toe. Meng eerst met behulp van een vork steeds wat bloem bij het vloeibare gedeelte.
Zodra er redelijk wat bloem is opgenomen ga je verder met je handen tot je een compacter maar nog steeds zacht deeg hebt – het deeg zal hierbij aan je handen blijven plakken-. Stort het deeg nu uit op een bebloemd werkvlak, leg er een theedoek over en laat 10 minuten rusten.

Giet ondertussen een flinke scheut olijfolie op twee ronde of langwerpige bakplaten.

Als de wachttijd voorbij is, kneed je het deeg door het een aantal keer voorzichtig dubbel te vouwen. Verdeel het deeg in tweeën en leg op iedere beoliede bakplaat een deegbal (voelt nog steeds heel zacht aan). Bedek ze met plastic folie en laat het deeg 90 minuten rusten op een warme en tochtvrije plaats tot het in volume is verdubbeld.

Druk het deeg vervolgens met je handen uit over de oppervlakte van de bakplaat. Zorg ervoor dat de oppervlakte van de focaccia geheel met olie is bedekt. Je kunt bijvoorbeeld een beetje olie in je handen gieten voordat je het deeg uitspreid. Dek af met plastic folie en laat nog eens 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Haal het folie van het deeg en druk het deeg een aantal keer met je vingertoppendeukjes in. Snijd de tomaatjes in tweeën en verdeel ze over de focaccia. Bestrooi met grof zout, oregano en besprenkel met olijfolie. Bak ze in circa 20 tot 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
toegevoegd door zitizitoni