Kaneelrijstpudding
In een tweedehands zaak stuitte ik op een geweldig kookboek over Toscane, geschreven door Lorenza de’ Medici, één van de nazaten van de familie de’ Medici (dit wereldberoemde geslacht hadden in de Rennaisance veel macht en invloed op de stad Florence). ‘Toscane, koken en reizen’ staat vol authentieke recepten die eenvoud en puurheid van de Toscaanse keuken weerspiegelen. De ‘budinone di riso’, kaneelrijstpudding, zou ik eerder vertalen als een rijsttaartje en niet als een pudding. Met slechts enkele ingrediënten tover je een heerlijk dessert of een lekkernijtje bij de thee tevoorschijn. Je kunt als je dat lekker vindt ook nog wat gekonfijte vruchtjes toevoegen. Hoewel ik geen zoetekauw ben, zou ik iets meer suiker toevoegen dan in het recept staat aangegeven om het taartje iets zoeter te maken. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 6 personen

1 liter melk
300 gram Arboriorijst
1 el kaneelpoeder
100 gram kristalsuiker
100 gram boter
3 eieren, gesplitst
Langer dan 1 uur

Recept

Breng de melk aan de kook in een grote pan. Roer er de rijst door. Laat circa 30 minuten zachtjes koken tot alle melk geabsorbeerd is. Neem de pan van het vuur en roer het kaneelpoeder, de suiker en 75 gram van de boter door de rijst. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur. Warm intussen de oven voor op 180° C. 

Roer de eierdooiers goed door de afgekoelde rijstpudding. Klop de eiwitten in een kom tot stijve pieken. Schep het eiwit voorzichtig door het rijstmengsel.

Vet een ronde vorm van 23 cm doorsnede in met de rest van de boter. Druk het rijstmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de oven en laat de pudding circa 1 uur bakken tot hij stevig en goudbruin is. 

Neem de vorm uit de oven en laat even op een rooster afkoelen. Ga met een dun mes langs de rand en stort de pudding op een schaal. Dien de pudding warm op.

TIP: Dit taartje smaakt afgekoeld ook heel goed!
toegevoegd door zitizitoni