Pasta alla norma
Pasta alla Norma is wellicht één van de meest bekende en geliefde pastagerechten uit de Siciliaanse keuken. Zoals het de traditionele Italiaanse keuken betaamd, bestaat de schotel simpele en pure ingrediënten: tomaten, pasta, aubergine, basilicum en vers geraspte (harde) ricotta. Het verhaal luidt dat de naam ‘Norma’ komt van de gelijknamige opera van componist Vincenzo Bellini. De beroemde toneelschrijver Nino Martoglio uit Catania, vergeleek het pastagerecht met dit meesterwerk door te zeggen: ”Chista è 'na vera Norma!" (“Dit is een echte Norma!”), om de sublimiteit van het gerecht mee uit te drukken. Luister maar eens naar deze prachtige aria uit ‘Norma’ gezongen door Maria Callas (http://www.youtube.com/watch?v=gZrao_GX4nk), en dan weet je dat dit een fantastisch gerecht moet zijn.

Ingrediënten
Voor 4 personen

400 gram spaghetti, linguine of rigatoni
2 aubergines
4 el olijfolie
peper en zout
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 blikken tomaat
1 tl suiker
12 blaadjes basilicum
125 gram harde schapenricotta (evt. Parmezaanse kaas)
 olijfolie voor de plakken aubergine
Materiaal:
snijmachine of mandoline (evt.)
kwastje
grilpan
steelpan
spatel
groentezeef (evt.)
kookpan
30-60 minuten

Recept

Snijd de aubergine in dunne gelijkmatige plakken (niet dikker dan 1 cm). Het is handig hiervoor een snijmachine of mandoline te gebruiken. 

Kwast de aubergine aan beide zijden in met olijfolie. 

Laat een grilpan goed heet worden en gril hierin de aubergine tot ze mooi zacht zijn. Houd apart op een bord tot verder gebruik.

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de fijngesneden knoflook (kijk uit dat de knoflook niet verbrandt!).

Voeg de tomaten toe, wat zout, peper, een theelepeltje suiker en laat pruttelen tot de tomaten zacht zijn. De saus kan door een groentezeef gehaald worden of een beetje fijngeplet met een vork.

Laat de saus nog eens 5 minuten pruttelen, voeg de fijngesneden blaadjes basilicum toe, proef, breng eventueel nog op smaak en draai dan het vuur onder de pan uit.

Zet een ruime pan op het vuur om de spaghetti in te koken. Voeg zodra het water kookt voldoende zout toe en kook de pasta al dente.

Snijd ondertussen de aubergine in stukjes en voeg ze bij de saus (die kan nu weer opgewarmd worden). 

Giet de pasta af en voeg bij de saus. Meng goed en serveer met versgeraspte kaas.
toegevoegd door zitizitoni