Aardappelpizza
In Rome eten ze graag plaatpizza's. Ze schijnen er knapperiger en dunner te zijn dan in Napels, maar degene die ik er ooit at vond ik eerlijk gezegd niet opmerkelijk dun. Wel erg lekker, met aardappel en rozemarijn. Deze hoeveelheid is voor een grote bakplaat.

Ingrediƫnten
Voor 1 stuks

150 g bloem
150 g fijne tarwegries (semolina rimacinata)
2 tl gist
2 tl zout
water
olijfolie
600 g vastkokende aardappels
1 buffelmozzarella (125 g)
el rozemarijnnaaldjes, gehakt
zwarte peper uit de molen
Langer dan 2 uur

Recept

Meng bloem en tarwegries en roer het zout erdoor. Los de gist op in
lauwwarm water en giet het op de bloem. Doe er een scheutje olijfolie  bij. Meng het in de keukenmachine of met de hand. Blijf vocht toevoegen  tot je een soepel deeg hebt. Het mag nog aan de natte kant zijn, want  het moet nog een paar uur rijzen.

Zet de bak weg op een warme plek. Stort na een uur of twee het deeg op  een met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg door met nog wat extra  bloem en gries tot het een soepel deeg is dat je makkelijk uit kunt  rollen met een deegroller.

Kook de aardappels gaar in water met zout en snij ze in plakjes van een paar millimeter.

Scheur of snij de mozzarella in kleine stukjes en beleg de bodem van de  pizza ermee. Leg er de plakjes aardappel op en strooi er de rozemarijn  en peper over.
Zet de pizza in de oven tot hij een krokante bodem heeft en van boven goudbruin is.

Ik bak pizza's het liefste op een steen, maar twee die ik van een
commercieel groot merk had, gingen kapot. Bij de bouwmarkt kun je ook  een steen halen. Maar je kunt de pizza ook op een ingevette bakplaat bakken. Zet 'm laag in de oven op de heetste stand en gebruik als het  kan meer onderwarmte.
toegevoegd door annemieke