Worteltjestaart met creme fraiche
Deze vochtige cake met romige en frisse creme is vrij stevig van structuur, maar proeft tegelijkertijd aangenaam licht. Het is geurig dankzij de kruiden en kan naar smaak aangepast worden door toevoeging van rozijnen, nootjes, cocos of ananas.

Ingrediƫnten
Voor 8 personen

250g winterpeen
150g suiker
120ml olie
2 eieren
150g bloem
1 theelepel bakpoeder
kruiden (kaneel, nootmuskaat, gember, een snuf elk)
een mespunt zout
naar wens rozijnen, walnoten, stukjes uitgelekte ananas
Voor de creme:
100g roomboter
50 g poedersuiker
250 ml creme fraiche 
30-60 minuten

Recept

De winterpeen wassen, schillen en fijn raspen of fijn maken in een food processor.

De olie (het is leuk om zonnebloemolie te combineren met notenolie) opkloppen met de suiker en eieren. Bloem, bakpoeder, zout en kruiden erdoorheen roeren, ik voeg vaak ook wat sinaasappelrasp of sinaasappelbloesemwater toe. Daarna de geraspte of gepureerde wortels en eventueel andere toevoegingen zoals rozijnen, noten of ananas erbij doen.

Het beslag in een beboterde en met bloem bestoven ronde cakeblik gieten (ong. 20 cm). Bakken op 180C ong 30-40 minuten, vooral testen met een houten prikkertje op gaarheid.

Als de cake afgekoeld, kan het versierd worden met de creme. Hiervoor de boter met de suiker opkloppen tot het luchtig en licht wordt, de creme fraiche toevoegen en nog heel even doorkloppen. De cake can in 2 lagen doormidden snijden, de helft van de creme ertussen leggen en met de rest de bovenkant bestrijken. Bewaren in de koelkast. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome