Ragu di mamma
Het lijkt me geweldig om een keer uitgenodigd te zijn om bij een gezin in Italië te komen eten. Ik heb een beeld in mijn hoofd van een lange tafel vol kleurrijke groente, borden volgeschept met pasta en rustieke karaffen wijn, veel wijn! Midden op de tafel verbeeld ik me een pan dampende ragu zorgvuldig door de mamma gemaakt en geurend naar de Italiaanse zon! Dit is mijn makkelijkste versie van een Italiaanse ragu. Het enige wat je hoeft te doen is een paar blikken tomaten openmaken, deze op smaak brengen met wat kruiden en de hele boel een paar uur (of tot de volgende dag) laten marineren. Daarna kook je de saus lekker langzaam op een heel laag pitje. De resultaten zijn verbluffend en je hoeft niet eens bij een gezin in Italië uitgenodigd te worden!

Ingrediënten
Voor 2 personen

2 blikken gepelde tomaten (400 g per blik)
2 teentjes knoflook, geperst
1 el balsamicoazijn
3 el olijfolie
1 el licht bruine suiker
mespunt gedroogde chilivlokken
2 el gedroogde oregano
2 tl gedroogde rozemarijn
zout en vers gemalen peper naar smaak
250g pasta
basilicumblaadjes, stukjes mozzarella en/of versgeraspte Parmezaanse kaas om te serveren
Langer dan 2 uur

Recept

Doe alle ingrediënten in een pan en maak terwijl je alles mengt, de tomaten stuk met behulp van een pureestamper. Afdekken met het deksel en twee uur in de koelkast laten marineren. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen.

Haal de saus uit de koelkast, zet de pan op het vuur en laat even aan de kook komen. Draai het vuur dan omlaag en laat de saus met het deksel op de pan ongeveer twee uur heel zachtjes pruttelen.

Draai daarna het vuur iets hoger en laat de saus (zonder deksel), nog 10 minuten koken. Roer regelmatig. Het is handig als je in deze fase een spatdeksel gebruikt.

Serveer met pasta, mozzarella, Parmezaanse kaas en een paar basilicumblaadjes.
toegevoegd door PWestbeek