Geglazuurde tulband met chocoladestukjes (Ciambella)
Deze cake maakt deel uit van mijn Kinderkerstmenu 2012. Een ‘kinderkerstmenu’ betekent voor mij een menu dat graag door kinderen (én volwassenen) gegeten wordt en waarbij kinderen kunnen helpen de gerechten te bereiden. Door kinderen mee te laten helpen in de keuken, wordt eten voor hen vaak sowieso al lekkerder! Het volledige menu vind je onderaan dit recept. ‘Ciambella’ is een rondvormige cake met een gat in het midden. Er zijn talloze ciambella-recepten voor handen, want er zijn veel verschillende manieren om hem te maken. En dat is juist het leuke, want je kunt je fantasie er op los laten met de vulling (vijgen, pistachenootjes, rozijnen, vruchtjes) of de topping (chocolade, poedersuiker, suikerdecoratie). Dit recept is een mooi basisrecept voor de ciambella, waarbij ik als toevoeging heb gekozen voor sinaasappelrasp en chocoladestukjes als vulling en een glazuur met gekleurde spikkels als topping om het feestelijk af te maken. Het glazuren en versieren van de cake is een leuk klusje voor de kids, maar zij kunnen natuurlijk ook meehelpen met het maken van het beslag. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 10 personen

250 gram boter+klein beetje om tulband mee in te vetten
250 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
5 eieren
250 ml melk
500 gram zelfrijzend bakmeel
geraspte sinaasappelschil van 2 sinaasappels
100 gram pure chocolade
200 gram poedersuiker
decoratie bv. gekleurde spikkels, suikerparels
Materiaal: 
Grote (beslag)kom
Mixer
Spatel
Tulbandvorm diameter 22-24 cm
Langer dan 2 uur

Recept

Laat de boter zacht worden. Mix de zachte boter in een kom en voeg vervolgens de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe en mix tot een glad geheel. 

Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en blijf continu mixen.

Voeg de melk toe aan het beslag.

Roer er als laatste de bloem met een spatel doorheen tot al het bloem is opgenomen.

Doe de chocolade in een stevig plastic (diepvries)zakje en sla kleine stukjes (met behulp van een deegroller). Meng de stukjes chocolade en de sinaasappelrasp goed door het beslag.

Beboter een tulbandvorm en bestuif met een beetje bloem. Giet het beslag erin en bak in circa 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Check of de tulband gaar is door er met een satéprikker in te prikken: de prikker moet droog aanvoelen.

Laat de tulband goed afkoelen. Haal hem uit de vorm en zet hem voor je gaat glazuren, nog even in de koelkast.

Maak glazuur door het water beetje voor beetje te mengen met de poedersuiker tot je een dik en glanzend papje hebt (roer met een
spatel en niet met een garde, want daar blijft het glazuur teveel aan
vastplakken). Bestrijk de tulband met het glazuur: het mag lekker
druipen! Besprenkel met de decoratie en laat de glazuur minimaal een uur uitharden.


Kinderkerstmenu 2012:

toegevoegd door zitizitoni