Pompoen–crèmesoep met 'kerststerren'
Deze soep maakt deel uit van mijn Kinderkerstmenu 2012. Een ‘kinderkerstmenu’ betekent voor mij een menu dat graag door kinderen (én volwassenen) gegeten wordt en waarbij kinderen kunnen helpen de gerechten te bereiden. Door kinderen mee te laten helpen in de keuken, wordt eten voor hen vaak sowieso al lekkerder! Het volledige menu vind je onderaan dit recept. Als voorgerecht van dit heerlijke Kerstdiner een pompoen-crèmesoepje met een vleugje kaneel en broodsterren belegd met een beetje geitenkaas en gegrilde paprika. Als je kind niet zo gek is op geitenkaas, kun je het vervangen door boter of roomkaas. Laat je kinderen in ieder geval zorgen voor het uitsteken en beleggen van de kerststerren (eventueel met hulp van een volwassene), ze zullen versteld staan van het resultaat

Ingrediënten
Voor 6 personen

Voor de pompoensoep:
1 pompoen (ca. 1 kilo)
1 uitje
2 el olijfolie
1,2 l water
2 groentebouillonblokjes
1 tl kaneel
snuf nootmuskaat
peper
100 ml kookroom
rozemarijntakje
Voor de kerststerren (voor 12 sterren) : 
6 (oude) sneetjes wit of bruin brood
1 geitenkaasje (voor kinderen eventueel vervangen door een beetje boter)
1 gegrilde paprika (liefst zelf gegrild – dan zijn ze wat zoeter - maar uit een pot kan ook)
6 bieslooksprietjes
Materiaal: 
Snijmes 
Soeppan 
Staafmixer 
Uitsteker in de vorm van een ster
Grill of broodrooster
30-60 minuten

Recept

De pompoensoep
  • Schil de pompoen en snijd in blokjes van circa vijf centimeter.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de pompoen toe en laat een paar minuten meegaren. 
  • Verhit ondertussen 1,2 liter water in een waterkoker en voeg het hete water bij de pompoen. Laat de pompoen in circa 20 minuten gaar worden.
  • Voeg vervolgens de bouillonblokjes erbij, de kaneel, nootmuskaat en peper en roer door. Pureer met een staafmixer tot een gladde substantie. 
  • Proef en breng eventueel nog op smaak. 
  • Rits de naaldjes van het rozemarijntakje en hak heel fijn.
  • Serveer in kommen maak af met een scheutje kookroom en de fijngehakte rozemarijn.

De kerststerren
  • Gril het brood in een broodrooster of onder de gril. Steek met behulp van een uitsteker twee sterren uit elk sneetje brood.
  • Snijd de paprika in hele dunne reepjes.
  • Snijd (of knip) elk bieslooksprietje twee keer door de helft.
  • Beleg elke broodster met een klein beetje geitenkaas (of boter of roomkaas). Leg daarop een reepje paprika en kruislings twee stengeltjes bieslook. Serveer twee kerststerren per persoon bij de soep.


Kinderkerstmenu 2012:
toegevoegd door zitizitoni