Sinaasappelcake a la Komtessekuchen
Het is bijna de klassieker, iets eenvoudiger en zonder de likeur. Maar dan wel met een extra lekkere laag marmelade. Voor de weinig moeite dat het kost om deze cake te maken, vind ik hem er mooi uitzien en lekker is hij ook zeker.

Ingrediƫnten
Voor 10 personen

Voor de cake:
120g roomboter op kamertemperatuur
150g suiker
2 eieren
200g bloem
100ml creme fraiche of slagroom
1 theelepel bakpoeder
rasp van 1 citroen
Vulling:
sap van 1 citroen
200-250 g sinaasappelmarmelade
Glazuur:
150g pure chocolade
1 eetlepel geurloze olie
Langer dan 1 uur

Recept

De cake kunt u natuurlijk ook kopen, gewoon vanille of boerencake. Maar het is stukken lekkerder met de eigengebakken. En eenvoudig genoeg. De roomboter opkloppen met de suiker, daarna de eieren toevoegen en blijven kloppen (een mixer is prima, maar met de hand lucht het ook wel). Daarna de creme fraiche en citroenrasp erbij doen en tot slot alle bloem samen met de bakpoeder. Het beslag zal vrij dik zijn. Een cakeblik met boter besmeren en bestuiven met bloem, daarna het beslag erin doen, enigszins uithollen in het midden, zo zal de cake iets egaler rijzen. Maar helemaal plat hoeft ook weer niet. Bakken op 180C 30-40 minuten, tot het mooi gouden van kleur is en een houten prikkertje er schoon uit komt.

Als de cake afgekoeld is, het in de lengte in plakken snijden. De marmelade met de citroensap mengen en hiermee elke plak royaal besmeren. De plakken keurig in dezelfde volgorder schikken zodat de cake zijn vorm behoudt. Even op zij leggen zodat de plakken weer aan elkaar kleven.

Voor het glazuur de chocolade smelten samen met de olie en de cake in een vrij dikke laag bedekken, ook de zijkanten. Laten opstijven en voila, komtesskuchen uit de keuken van bonnefooigastronome.
toegevoegd door BGastronome