Sneeuwbalkoekjes
Deze koekjes hebben een legio benamingen op het internet, met name engelstalige websites noemen ze Russian tea cakes, Mexican wedding cookies. Terwijl ik best zeker weet dat ze evenveel met Rusland als met mexicaanse trouwerijen te maken hebben - niets. Ik ken ze van kinds af aan in de vorm van halvemaantjes. En doordat ze zo op een sneeuwbal lijken vind ik ze zowat het volmaakte kerstkoekje. Hoe je ze ook noemt, lekker zijn ze. En vrij gemakkelijk te maken en ze bewaren ook goed, mits je ze in een luchtdichte doos doet. Niet dat ze een kans hebben om lang te blijven liggen.

Ingrediƫnten
Voor 8 personen

200 g roomboter, op kamertemperatuur
50 g poedersuiker
150 g gemalen hazelnoot (of andere noten, zoals walnoten of amandelen)
snufje zout
200 g bloem
extra suiker om de koekjes in te wentelen 
20-30 minuten

Recept

De roomboter met poedersuiker en zout opkloppen, de bloem en gemalen noten toevoegen en snel kneden tot er een deeg ontstaat. Net als met alle koekjes, te lang kneden is niet aanbevolen, dit maakt het eindproduct taai. In folie omwikkelen en 2 uur of langer in de koelkast laten liggen.

Oven voorverwarmen tot 200 C, het deeg tot kleine balletjes rollen (doorsnee van 1,5-2 cm), en 10-12 minuten bakken. Terwijl ze nog heet zijn (maar wel iets afgekoeld) in poedersuiker omwentelen, wel heel voorzichtig, de koekjes zijn heel bros.
toegevoegd door BGastronome