Gevulde Speculaas
Gevulde speculaas hoort bij het Sinterklaasfeest. Voor de kinderen met een mok warme chocolademelk en voor ons met een dampend glas glühwein! Dankzij dit makkelijke recept, kan je dit jaar je gevulde speculaas zelf maken.

Ingrediënten
Voor 16 stuks

Voor de koek:
300g patentbloem
2 tl bakpoeder
mespunt zout
175g zachte boter
2 el koekkruiden
75g ruwe rietsuiker
80g donkerbruine basterdsuiker
1 ei
2 1/2 el volle melk
Voor de vulling:
300g amandelspijs, in blokjes gesneden
1 el amaretto
1 ei, licht geklutst
amandelschaafsel
1 ei, licht geklutst voor de afwerking
Langer dan 2 uur

Recept

  1. Doe alle ingrediënten voor de koek in de kom van een keukenmachine en druk op de ‘pulse’ knop totdat het mengsel samenkomt in een bal. Haal het deeg uit de kom en vorm er twee dikke schijven van. Wikkel die in plasticfolie en zet ze voor 2-3 uur in de koelkast.
  2. Maak om de amandelpasta te maken de kom van de keukenmachine weer schoon en ‘pulseer’ de amandelspijsblokjes, het ei en de amaretto tot een romig, zacht, pasta-achtig mengsel. Wikkel deze pasta in plasticfolie en leg het ook voor 2,5 uur in de koelkast.
  3. Haal het koekdeeg en de amandelpasta een halfuurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm van 20x20 cm met bakpapier. 
  4. Rol één stuk deeg uit tot een vierkant in de maat van de bakvorm en bekleed deze hiermee. Verdeel de amandelvulling over deze bodem. Rol het tweede stuk deeg uit tot dezelfde maat en leg het over de vulling. Druk de randen een beetje aan. Kwast de bovenkant met een beetje geklutst ei. 
  5. Kerf met een mesje de bovenkant in 16 gelijke stukken, maar zorg dat je het deeg niet helemaal doorsnijdt. Strooi er vervolgens wat amandelschaafsel overheen en zet de bakvorm 35 tot 40 minuten in de oven. 
  6. Controleer 10 minuten voor het einde van de kooktijd of de speculaas niet te donker wordt en bedek hem als dat nodig is met een stuk aluminiumfolie. 
  7. Laat de koek afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt en snijdt.
toegevoegd door PWestbeek