Gezouten karamel ijs met chocoladesaus
Karamel met zeezout is een voortreffelijke specialiteit uit Normandie. In dit ijs wordt het aangevuld met dunne chocoladelaagjes. Absoluut de moeite waard!

Ingrediƫnten
Voor 6 personen

100ml slagroom
5 eidooiers
vanilleboon
1/2 theelepel zeezout
200g suiker
700ml volle melk
50g roomboter
Voor de chocoladesaus:
100g pure chocolade
100ml melk
30-60 minuten

Recept

De helft van de suiker karameliseren in een pan. Dit moet zonder roeren gebeuren en de karamel hoort vrij donker van kleur te zijn. Als het zover is, de pan van het vuur halen en de zout en boter toevoegen. Daarna de melk en slagroom erin gieten, hierdoor gaat de karamel stollen. Op een zacht vuurtje zetten, de gespleten vanilleboon toevoegen en al roerende de karamel laten smelten. Het mengsel aan de kook brengen.

Terwijl de karamel smelt, de eidooiers met de resterende suiker opkloppen tot ze licht van kleur en dik zijn. Een beetje van de hete karamelbereiding aan de eidooiers toevoegen en goed mixen. Daarna de verwarmde dooiers aan de rest van de bereiding toevoegen. Heel voorzichtig verwarmen zodat het ijsmassa indikt, maar absoluut niet koken! Het moet heel romig en glad blijven.

Het bereide ijsmengsel door een zeef halen (om eventuelle klontjes en de vanilleboon eruit te halen) en het liefst een nachtje in de koelkast laten rijpen. Daarna bereiden volgens de instructies van de ijsmachine, echter stoppen als het ijs nog behoorlijk zacht is.

Terwijl het ijs aan het bereiden is, de chocolade in kleine stukjes hakken en overgieten met hete melk. Als de chocolade gesmolten is, de saus glad roeren. Daarna een gedeelte ijs in een plastic bakje doen en daarboven een gedeelte van de chocoladesaus. De lagen herhalen totdat zowel ijs, alsook de saus op zijn. Een paar uren laten opstijven in de vriezer. 
toegevoegd door BGastronome