Boerenkool-kaaskoeken
Ik krijg boerenkool van mijn bioboer-aan-huis altijd in zijn geheel, als hele bladeren dus. Gelukkig zijn de kleine blaadjes makkelijk van de stelen te scheuren, maar uit een zak schudden is eigenlijk net zo makkelijk. Boerenkool is leuk vanwege de uitgesproken smaak. Ik hou echter niet zo van boerenkoolstamppot en gebruik deze groente daarom liever in bijvoorbeeld een noedelgerecht. Deze koeken zijn ook erg lekker. Ze zijn niet knapperig, een associatie die je wellicht hebt bij het woord 'koek'. Als je ze lang genoeg bakt in de oven, dan krijg je wel een knapperig randje, vanwege de kaas.

Ingrediƫnten
Voor 8 stuks

150 g boerenkool (gesneden gewicht)
100 g jonge kaas, in stukjes gesneden
100 g parmigiano reggiano/grana padano of hele oude brokkelkaas, in stukjes gesneden
2 eieren
1/2 tl zout
1/2 tl cayennepeper of 1 tl pul biber
zwarte peper uit de molen
30-60 minuten

Recept

Verwarm de oven voor op 220 graden (of 200 graden hetelucht).

Was de boerenkool en maak de blaadjes droog, bijvoorbeeld middels een slacentrifuge of door te deppen met een theedoek.
Maal de boerenkool met de kaas in de keukenmachine fijn. Voeg de eieren, het zout, de cayennepeper of pul biber toe en nog wat peper uit de molen toe. Maal het tot een stevige maar smeerbare massa.

Vet een vierkante ovenschaal van ongeveer 25x25 cm in met wat roomboter of olie. Stort de boerenkool-kaasmassa in de schaal en verdeel gelijkmatig met een spatel tot een laag van een paar millimeter dik. Zet de vorm 10-15 minuten in de oven tot de bovenkant een beetje bruin kleurt.

Laat de koek dan even afkoelen en gebruik een ronde uitsteekvorm om er koeken van te maken of snij er vierkante stukken met een mes.

Leg de koeken met de bovenkant naar onderen en schuif ze nog even onder de gril, zodat ook de andere kant een kleurtje krijgt en ze nog wat steviger worden.

Je zult begrijpen dat het geen knapperige koekjes worden, maar ze zijn zeker wel stevig. Ze zijn lekker umami en ook leuk als borrelhapje. Gebruik dan een kleine uitsteekvorm.
toegevoegd door annemieke