Soupe à l'oignon
Mijn eigen variatie op een heel bekend recept. Het geheim van een goede uiensoep begint met het langzaam koken van de uien. Zo krijgen ze de tijd om te karameliseren en komt hun natuurlijke zoete smaak vrij. Laat de uien daarom op een heel laag pitje drie kwartier rustig sudderen. De Armagnac geeft de soep een volle smaak en de final touch zijn de twee dikke sneetjes stokbrood die bedolven worden onder een laag smeltende, bubbelende kaas. Dit is genieten!

Ingrediënten
Voor 2 personen

30 g boter
1 el olijfolie
500g uien, in halve ringen gesneden
klein bosje tijm
½ tl rietsuiker
snufje zout
¾ el bloem
1el Armagnac
1 teen knoflook, geperst
700 ml runderbouillon
vers gemalen peper, naar smaak
stokbrood
1/2 teentje knoflook
30 g Gruyère, vers geraspt
Langer dan 1 uur

Recept

Smelt de boter en olie op een laag vuur. Voeg de uien en tijm toe samen met de suiker en het zout. Roer even en doe dan de deksel op de pan. Laat de uitjes op een heel laag pitje 40 minuten sudderen. Af en toe roeren.

Voeg de bloem toe, roer die goed door de uitjes en laat deze nog drie minuten verder koken. Voeg de Armagnac toe. Zodra die is verdampt, voeg je de knoflook samen met de bouillon toe. Laat de soep nog eens 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Voeg naar smaak peper toe.

Maak ondertussen de croutons: Snij vier sneetjes van het stokbrood en leg ze 1- 2 minuten onder de gril. Haal ze uit de oven, wrijf ze in met het halve knoflookteentje en doe hetzelfde aan de andere kant. Kwast een beetje olijfolie over beide kanten.

Verwarm de oven voor op 200°C. Giet de soep in twee vuurvaste soepkommen en zet die op een bakplaat. Leg twee croutons in elke kom, bestrooi ze met de kaas en leg er een takje tijm op. Schuif de bakplaat in de oven en laat nog 10 minuten koken. 
Serveer meteen.
toegevoegd door PWestbeek