Kaneelbroodjes
Kaneelbroodjes zijn heerlijk als ontbijt voor het weekend. Je moet wel iets vroeger opstaan om ze te bakken, maar dat is zeker de moeite waard.

Ingrediënten
Voor 16 stuks

Voor het deeg:
225ml volle melk
80g boter
1 ½ tl vanille-extract
2 eieren, licht geklutst
550g patentbloem, plus wat extra voor het uitrollen
2 ½tl gedroogde gist
80g fijne suiker
½ tl kaneel
mespunt zout
Voor de vulling:
40g gesmolten boter
100g licht bruine basterdsuiker
100g rozijnen
1 ½ tl gemalen kaneel
Voor het glazuur:
70g poedersuiker
2 tl heet water
Langer dan 2 uur

Recept

Verwarm in een klein pannetje melk en boter totdat de boter is gesmolten. Laat de melk heel even afkoelen en voeg het vanille-extract toe. Voeg ook de eieren toe en klop alles goed door.

Meng in een grote kom de bloem, gist, suiker, kaneel en het zout. Voeg de natte ingrediënten toe en roer ze even door met een houten lepel.

Doe het deeg in de keukenmachine en kneed het gedurende een minuut of vijf. Haal het deeg uit de machine en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak met de hand nog een paar minuten door. Heb je geen keukenmachine, kneed het deeg dan op een met bloem bestoven werkvlak gedurende tien minuten.

Vorm het deeg tot een bal,doe de bal terug in de kom en dek die af: eerst met een stuk plasticfolie en daarna met een theedoek. Zet de kom op een warme plek bijvoorbeeld bij de verwarming of een zonnig raam en laat het deeg gedurende twee uur rijzen.

Sla met je vuist de lucht uit het deeg, haal het uit de kom en kneed het opnieuw gedurende een of twee minuten. Zorg dat je werkvlak goed met bloem is bestoven en rol het deeg tot een rechthoek van ongeveer 27 X 40cm.

Smelt de 40g boter en kwast de helft over het oppervlak van het deeg. Meng de basterdsuiker, rozijnen en kaneel en verdeel dit mengsel over het deeg.

Bekleed een vierkante bakvorm van 26 X 37cm met bakpapier en laat een stuk over de rand hangen. Rol het deeg op als een worst (vanaf de lange kant) en snij het in 16 gelijke rolletjes. Leg deze op hun zijkant in de bakvorm en kwast de rest van de boter over de stukken.

Dek de bakvorm af, eerst met plasticfolie en daarna ook weer met de theedoek. Laat het deeg nog eens drie kwartier op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 200C. Zet de bakvorm in de oven en bak de broodjes in 25-30 minuten goudbruin. Kijk halverwege de tijd om te zorgen dat ze niet te bruin worden. Mocht dat toch het geval zijn, dek ze dan af met een stuk aluminiumfolie.

Haal de broodjes uit de oven en zet ze op een rek om af te koelen (in de bakvorm).

Maak het glazuur door de poedersuiker met het water te mengen en druppel dit met een eetlepel over de broodjes. Ze zijn heerlijk als ontbijt met een schuimende cappuccino!
toegevoegd door PWestbeek