Gemarineerde zalm
Dit recept is een variatie op gravadlax, zo geliefd in scandinavische landen. Ik vind het lekkerder dan gerookte zalm op een broodje besmeerd met roomkaas, gegarneerd met bieslook, rode ui en komkommer. Of gewoon met wat groene sla en een lichtzure dressing. De jeneverbessen geven een bijzonder aardse smaak aan het gerecht.

Ingrediƫnten
Voor 8 personen

800 g zalm op huid
4 eetlepels grove zeezout
1 eetlepel suiker
1 eetlepel gekneusde jeneverbessen
Langer dan 2 uur

Recept

Zonder meer moet de zalm voor dit gerecht heel vers zijn. De zalm wordt gemarineerd en verder niet gekookt, om er zeker van te zijn dat er geen parasieten in leven, moet het van tevoren bevroren zijn geweest. Het beste is natuurlijk naar de visboer stappen en uitleggen wat u met de zalm van plan bent zodat hij een geschikte stuk vis verkoopt. 

De zalm in twee gelijke stukken verdelen, beide goed met de mengsel van suiker, zout en jeneverbessen bestrooien. In een glazen schaal leggen, een boven de ander zo dat het vlees naar elkaar toe gericht is, dus het vel naar buiten. Afdekken met huishoudfolie en het liefst een gewicht op de vis plaatsen, bijvoorbeeld een plankje met een blik bonen erboven. In de koelkast plaatsen voor ongeveer 6 tot 12 uur, afhankelijk van de mate waarin u wilt dat de zout doordringt. Halverwege de tijd de vis keren. Er ontstaat behoorlijk wat vocht in de schaal, dit is normaal.

Als de vis naar uw smaak gezouten is, de restje zout en jeneverbessen eraf schrappen, in dunne plakjes snijden en koud serveren.
toegevoegd door BGastronome