Risotto met cantharellen en spek
Een heerlijke, romige risotto met de smaak van de herfst!

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

2 klontjes boter
1 el milde olijfolie
350g verse cantharellen, schoongeborsteld en het uiteinde van de steeltjes verwijderd
2 tenen knloflook, fijngesneden
50ml slagroom, plus 2 eetlepels
100g spekreepjes
1 sjalotje, fijngesnipperd
350g arboriorijst
100ml droge witte wijn
1,2 liter hete kippenbouillon
zeezout en versgemalen peper, naar smaak
versgeraspte Parmezaanse kaas
fijngehakte peterselie
20-30 minuten

Recept

Bak eerst de cantharellen. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de cantharellen in ongeveer 10 minuten. Halverwege de kooktijd, voeg je een fijngesneden teentje knoflook toe. Na de kooktijd breng je ze op smaak met zout en peper, roer de 50ml slagroom door de cantharellen en zet de pan opzij.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in ongeveer 3 minuten. Zet ze dan opzij.

Maak de risotto. Eerst smelt je een klontje boter met de eetlepel olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg dan de sjalotjes en het tweede teentje knoflook toe en laat alles op een laag vuurtje in ongeveer 3 minuten zacht worden.

Verhoog het vuur, voeg de rijst toe met een beetje zout en peper. Voeg dan de wijn toe en roer totdat hij verdampt is.
Begin met het toevoegen van de bouillon. Doe dit beetje bij beetje en blijf steeds roeren. Voeg pas meer bouillon toe als de laatste hoeveelheid geabsorbeerd is.

Het koken van de risotto duurt ongeveer 20 minuten. Proef na deze tijd of de rijstkorrels zacht zijn maar nog een beetje een bijt hebben.

Als de risotto klaar is, zet je het vuur uit en roer je de twee eetlepels slagroom, cantharellen, spekreepjes, geraspte kaas en peterselie erdoor.

Leg een deksel op de pan, laat alles nog een minuut of twee rusten en serveer meteen.
toegevoegd door PWestbeek