Buidelzakjes met rode ui en porto jam
De jam is een zelfstandig recept, heerlijk op een boterham met kaas of als condiment bij een biefstuk. In een knapperige jasje van filodeeg wordt het echter een elegante voorafje, borrelhapje of een prima aanvulling voor op de kaasplank.

Ingredi├źnten
Voor 8 personen

Voor de rode ui en porto jam:
4-5 grote rode uien
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel zout
200 ml porto 
150 g gedroogde cranberries
1 eetlepel verse citroentijm blaadjes
Voor de buidelzakjes:
2-3 vellen filodeeg
een flinke klont gesmolten roomboter
1/2 portie jam van rode ui, porto en cranberries
30-60 minuten

Recept

Om de jam te maken: De porto aan de kook brengen en op een zacht pitje tot de helft laten inkoken. Van het vuur halen en er gedroogde cranberries doorheen roeren.

Rode uien dun snijden, in olijfolie met de tijmblaadjes en zout glazig en zacht laten worden. Daarna de ingekookte porto en cranberries toevoegen en op een heel zacht vuurtje nog zo'n 10-15 minuten laten stoven. Dit is dan het resultaat, jam van rode uien, porto en cranberries. Het is zoet-zuur van smaak met een aangename geur van tijm en porto.

Om de buidelzakjes te maken: de filodeeg droogt snel op, het is het beste om het tijdens het werk onder een vochtige doek te laten. Als het uit de diepvries komt, moet het eerst volgens instructies (meestal in de koelkast) ontdooid worden.

De vellen filodeeg in kleine vierkantjes snijden (ong. 5x5 cm), elk met wat gesmolten boter bestrijken en 2 vierkantjes op elkaar leggen, hoeft niet heel netjes. Een theelepel jam erop leggen en de puntjes naar elkaar toe brengen. De zijkanten moeten enigszins geplooid worden, dan blijft het buidelzakje staan.

De puntjes van de zakjes met extra boter bestrijken en in voorverwarmde oven (180┬░C) 7-10 minuten bakken, tot ze mooi goud gekleurd zijn. Serveren op kamertemperatuur, zijn extra lekker met een glas wijn en een stukje brie.
toegevoegd door BGastronome