Pittige tomatenchutney
Er is geen betere begeleider van een kaasplankje dan een heerlijke pot chutney. Het liefst zelf gemaakt en met mooie ingrediënten van het seizoen. Deze tomatenchutney is licht-zoet en past uitstekend bij harde, aromatische kazen zoals Cheddar of Manchego. Maar ook bij een simpele sandwich of gebraden kip doet deze chutney het erg goed. En hij is ook nog kinderlijk eenvoudig te maken. Voor 2 potten van 370g

Ingrediënten
Voor 2 stuks

1 kilo tomaten
2 Granny Smith appels
1 grote rode ui
2 rode chilipepertjes
150ml rode wijnazijn
100ml balsamico-azijn
500g geleisuiker
½ tl gemalen piment
1 ½ tl gemalen gember
1 ½ tl gemalen kaneel
1 tl fleur de sel
versgemalen peper
Langer dan 2 uur

Recept

Maak met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van elke tomaat. Verwijder het kroontje met het harde witte stuk. Doe de tomaten in een grote kom, breng een ketel water aan de kook en giet het kokende water over de tomaten heen. Laat dit een paar minuten staan.

Laat de tomaten iets afkoelen en verwijder het vel. Hak de tomaten in grove stukken en doe ze meteen in een grote pan met zware bodem.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Hak ze ook in grove stukken en doe ze bij de tomaten.

Pel en snipper de ui en ook in de pan doen.

Verwijder de zaadjes en vliesjes van de chillipepertjes, hak ze fijn en doe ze in de pan.

Doe de rest van de ingrediënten in de pan.

Zet de pan op het fornuis, doe een deksel op de pan en breng de inhoud even aan de kook. Roer en verlaag het vuur. Laat de chutney met de deksel op de pan eerst een uur koken. Roer af en toe.

Haal het deksel van de pan af, verhoog het vuur en laat de chutney (zonder deksel, dus) nog drie kwartier koken. Af en toe roeren.

Steriliseer je potten door ze goed door te koken in een grote pan water. Giet de chutney in de potten. Het liefst laat je de chutney een maand staan, maar als je echt niet kan wachten smaakt hij ook prima.
toegevoegd door PWestbeek