Venkel-sinaasappelsalade met pistachedressing
Venkel, sinaasappel en pistache; dat zijn de smaken van Sicilië. Het is in Nederland en Vlaanderen natuurlijk niet zo vaak zinderend heet als op dat eiland, maar deze salade smaakt ook prima met een waterig zonnetje. Of als het regent.

Ingrediënten
Voor 4 personen

300 g venkel
3 handsinaasappels (of 4, als ze klein zijn)

100 g gepelde pistachenootjes (dat is ongeveer 250 g ongepeld)

goede olijfolie 
1 1/2 el balsamico-azijn
peper uit de molen
zout
10-20 minuten

Recept

Maal de pistachenootjes in de keukenmachine. Voeg de balsamico toe. Giet daarna olie erbij tot het een smeuïge massa is. Breng op smaak met peper en zout.

Was de venkel en verwijder eventueel de buitenste lok. Snij de 'vingers' van de venkel en leg ze apart. Hou ook het venkelgroen apart, dit kun je nog gebruiken voor de garnering.
 Snij de venkel met een mandoline of de plakjeskant van een rasp in dunne plakjes.


Schil de sinaasappels dik; zorg ervoor dat je geen witte schillen meer hebt. Snij de sinaasappels in plakken van ongeveer een halve centimeter. In totaal heb je zestien plakken nodig.Verdeel de pistachedressing over de borden. Smeer deze met de bolle kant van een lepel uit tot een cirkel. 


Leg per bord vier plakken sinaasappel op de dressing met daarop een flinke pluk venkel. 
Snij nog wat groen van de venkelvingers in dunne plakjes en leg dit erop. Maal er wat zwarte peper over en giet er wat olijfolie om- en overheen.
toegevoegd door annemieke