Gevulde uien met spek en salie
Zachte, zoete uien, krachtige maar elegante geur van salie door de vulling en een lekkere saus om met een stuk knapperige brood op te eten. Hemel op het bord!

Ingrediënten
Voor 6 personen

6 flinke uien
300 g gemengd gehakt
20 salieblaadjes
250 g champignons
1 eetlepel olijfolie
Flinke bos peterselie
6 plakjes Zeeuwse spek
½ eetlepel boter
½ eetlepel bloem
200 ml krachtige runderbouillon
zout en versgemalen peper
Langer dan 1 uur

Recept

Mooie, grote uien uitkiezen, rond 150-180 g per stuk. De uien pellen, kontje en kroontje afsnijden en in ruime hoeveelheid licht gezouten water koken. 6-10 minuut zal voldoende zijn. Afgieten en laten afkoelen.

De uien uithollen tot er maar 2-3 buitenlaagjes blijven. Vaak wordt er aangeraden om het met een klein scherp mesje te doen, mij bevalt een keukenpincet het beste: de laagjes ui zijn flexibel en zacht, kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Een handje vol van de binnenlaagjes achterhouden voor de vulling, de rest kan ingevroren worden en later gebruikt bijvoorbeeld voor bouillon.

Het achtergehouden gedeelte van de uien fijn snipperen, champignons fijn hakken, 10 blaadjes salie  fijn snijden. Alles in een eetlepel olie aanbakken tot een licht gouden kleur. Laten afkoelen. Voor de vulling het gehakt, gebakken champignons en ui, de helft van de peterselie mengen, zout en peper naar smaakt toevoegen.

De oven voorverwarmen op 200 C. De uien vullen, elk met een plakje spek omwikkelen en in een ovenvaste schaal schikken. Het is beter om de spek vast te zetten met een prikkertje. De bouillon toevoegen tot een laag van 2-3 cm en 30 minuten in de oven braden, zo nu en dan de uien met de vocht bedruipen.

Om het gerecht af te maken, de resterende peterselie door de saus heen roeren.

Opdienen met gefrituurde blaadjes salie (resterende 10) en knapperige brood. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome