Ijs van Agen-pruimen en Armagnac
De smaak van dit ijs is heel bijzonder. Ideaal na een chic diner, vooral in combinatie met een espresso. Serveer het in kleine kopjes. Een enkel bolletje op een nog warme chocoladetaart is ook een zalige combinatie.

Ingrediƫnten
Voor 8 personen

15 Agen-pruimen, gehakt
105ml Armagnac
800ml slagroom
1 vanille-stokje, doormidden gesneden en de zaadjes eruit geschrapt
4 eierdooiers
170g fijne tafelsuiker
Langer dan 2 uur

Recept

Wel de pruimen in 75ml van de Armagnac. Het liefst doe je dit een nacht van tevoren. 
De volgende dag, doe je de gewelde pruimen en de rest van de Armagnac in een klein pannetje. Zachtjes laten koken gedurende 3 minuten en vervolgens laten afkoelen.
Doe de slagroom, vanillezaadjes (en het stokje) in een pan. Kook zachtjes gedurende 3 minuten. Haal het stokje eruit en laat even afkoelen.
Klop de eieren en suiker totdat je een licht, romig mengsel krijgt. Voeg een beetje van dit mengsel aan de room toe en met een garde goed kloppen.
Giet de rest van het eimengsel in de room, zet de pan weer op een zacht vuur en laat 15 minuten koken onder voortdurend kloppen. Uiteindelijk moet je een dik mengsel krijgen, iets dunner dan vla.
Voeg de pruimen en Armagnac toe, giet het mengsel in een kom, zet de kom in een gootsteen vol ijswater en laat afkoelen. Zet daarna in de koelkast tot de volgende dag.
Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze ongeveer een halfuurtje draaien. Geen ijsmachine? Zet het mengsel dan in de vriezer tot de volgende dag.
toegevoegd door PWestbeek