Asperge risotto
We zitten midden in het aspergeseizoen (half april tot eind juni). Ideaal om een frisse risotto met asperges klaar te maken !

Ingrediënten
Voor 4 personen

750 ml visbouillon
een 20-tal groene asperges
250 gr risottorijst (Carnaroli of Aborio rijst)
1 kleine ajuin, fijngesneden
70 ml droge witte wijn
20 gr parmezaanse kaas
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
1 diep bord met ijskoud water (voor het blancheren van de asperges)
1 eetlepel geraspte citroenschillen
4 eetlepels boter
zwarte peper
een halve eetlepel zeezout
30-60 minuten

Recept

  1. Maak eerst de ingrediënten klaar : Rasp de parmezaanse kaas en een eetlepel citroenschillen (enkel het gele deel). Hak de peterselie en de ajuin fijn. Schil vervolgens de asperges en snij ze in stukjes van 1 à 2 cm.
  2. Breng in een middelgrote kookpan ongeveer 750 ml visbouillon aan de kook. Voeg de asperges toe en kook deze zonder deksel zo'n 4-tal minuten tot de asperges net beetgaar zijn. Giet de asperges door een zeef, leg ze even in een diep bord ijskoud water en laat ze daarna drogen. Door de snelle afkoeling wordt het kookproces abrupt gestopt en blijven de asperges knapperig. Laat de visbouillon verder sudderen met deksel.
  3. Neem een wokpan en laat 2 eetlepels boter smelten. Voeg de ajuin toe en een halve eetlepel zeezout en laat 5 minuutjes koken op een matig vuurtje. Roer af en toe.
  4. Voeg de rijst toe en laat 1 minuutje koken. Roer voortdurend zodat de rijst niet aanbakt. Voeg nu de witte wijn toe. Ik heb deze keer een Chardonnay gebruikt. Laat de rijst koken tot alle wijn volledig geabsorbeerd is en blijf voortdurend roeren.
  5. Voeg nu elke keer een half kopje bouillon toe en blijf roeren. Laat de bouillon volledig absorberen door de rijst vooraleer nieuwe bouillon toe te voegen. Wanneer alle bouillon opgebruikt is (dit zal zeker 15 minuutjes duren) zal de risotto romig en zacht geworden zijn.
  6. Voeg nu de asperges, citroenschillen, parmezaanse kaas, peterselie, peper en de 2 resterende eetlepels boter toe en roer alles door de risotto.

Dien de risotto op met bvb. kabeljauw of schelvis. Smakelijk !
toegevoegd door mjamjam