Arancini – Siciliaanse rijstballen
‘Arancini’ zijn een Siciliaanse specialiteit die je op het hele eiland kunt verkrijgen. Er zijn verschillende recepten voor deze gefrituurde ballen van rijst, hieronder vind je hoe ik ze altijd maak. ‘Arancini’ zijn ook heel handig om restjes op te maken: met wat overgebeleven risotto van gisteren en een beetje ragù (tomaten-gehaktsaus) kom je al een heel eind! Met dit recept maak je ongeveer 6 tot 8 arancini ter grote van een kleine sinaasappel. Je kunt ze ook van een kleiner formaat maken en dan serveren als antipasto of borrelhapje. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 6 personen

Voor de risotto:
350 gram risotto allo zafferano (hier link?)
Voor de tomatensaus*
1 doos passata (500 gram)
1 uitje, gesnipperd
300 gram rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
100 gram doperwtjes
peper en zout
Overig
3 eieren
½ bolletje mozzarella, heel fijn gesneden
200 gram broodkruim/ paneermeel of panko (te koop bij de Toko)
50 gram Parmezaanse kaas
plantaardige olie / zonnebloemolie om in te frituren
overig: pan om in te frituren
Langer dan 2 uur

Recept

Bereidingstijd
Risotto 30 minuten, saus 30 minuten, arancini 30 minuten, wachttijd circa 120 minuten

Risotto:

Maak eerst de risotto allo zafferano en laat deze afkoelen in de koelkast. Hoe meer je de risotto laat afkoelen, des te beter het resultaat!

Tomatensaus/ ragù*:


Fruit voor de tomatensaus de ui glazig in 2 eetlepels olie. Voeg het gehakt toe en bak deze rul. Voeg zout en peper naar smaak toe, voeg vervolgens de passata toe en laat het 20 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Voeg de laatste 10 minuten de diepvriesdoperwtjes toe. Zodra de saus klaar is (de saus moet ingedikt zijn), laat je deze afkoelen.

Arancini:


Bereid
de overige ingrediënten voor zodra de rijst en de saus voldoende afgekoeld zijn: snijd de mozzarella in kleine blokjes, klop 2 eieren los in een ruim diep bord en doe het broodkruim op een ander ruim plat bord.

Doe
de afgekoelde risotto in een schaal, voeg 1 ei toe, de geraspte kaas en meng goed door elkaar. Bevochtig je handen en pak een handje vol rijst. Druk in je handpalm en zorg dat er een holletje ontstaat. Lepel een beetje saus in het holletje en druk de bal dicht met een beetje extra rijst. Rol de bal vervolgens door de losgeklopte eieren en daarna door het broodkruim. Doe dit ook met de rest van de rijst. Laat de arancini nog een uurtje in de koelkast staan om ze steviger te laten worden.

Bak / frituur
de arancini in een pan in de hete olie in circa 5 minuten rondom goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken en dien ze op.

* de aangegeven hoeveelheden voor de tomatensaus zijn meer dan je nodig hebt voor de arancini. De saus die je over hebt kun je twee dagen in de koelkast bewaren en als pastasaus gebruiken (invriezen kan ook). Wil je geen extra saus, gebruik dan van alle ingrediënten voor de saus slechts één derde. 
toegevoegd door zitizitoni