Gevulde aubergine
Er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk van dit gerecht, deze vind ik het lekkerst. De vulling van rijke tomatensaus met gehakt, fris gekruid en een paar kruimels feta kaas bovenop maken het geheel compleet. De aubergines kunnen eventueel met rijst geserveerd worden, maar op zich is een portie al vullend genoeg.

Ingrediënten
Voor 4 personen

4 flinke, stevige aubergines
2 eetlepels olijfolie
500 g gehakt
1 grote ui
1 paprika
2-3 knoflookteentjes 
1 eetlepel gehakte verse rozemarijn en oregano
700 ml tomatensap
Zout en peper naar smaak
100 g feta
30-60 minuten

Recept

De aubergines in de lengte in strepen schillen - er moet wel wat schil overblijven - en de steel eraan laten zitten, deze houdt het geheel bij elkaar. Licht bestrijken met olijfolie, bestrooien met zout en in hete oven (200C) 20-30 minuten bakken, totdat de groente helemaal zacht en gaar is.

In de tussentijd de vulling bereiden: het gehakt rul bakken, ik voeg dan geen olie meer toe, er is meestal voldoende vet. Schoongemaakte en in blokjes gesneden ui en paprika toevoegen, de knoflook met de mes of knoflookpers fijnmaken en meebakken. Op smaak brengen met zout, peper en kruiden, 500 ml tomatensap overheen gieten en zachtjes laten pruttelen, zonder deksel. De vulling moet goed indikken, maar wel smeuïg blijven.

In een passende ovenschaal de gare aubergines schikken, elk in de lengte doorsnijden, maar niet helemaal tot het eind, zodat er vulling in gedaan kan worden. De vulling verdelen onder de aubergines. De rest van de tomatensap om de aubergines heen schenken en de feta verkruimelen boven het gerecht. Terug in de oven doen, 15-25 minuten laten braden totdat het geheel mooi gekleurd is.

En nu moet ik iets opbiechten: hoe leuk en vrolijk de verse blaadjes rozemarijn ook lijken op de gare aubergine, niet aan je gasten zo serveren, ze zijn best bitter rauw. Dan maar liever een klein heel takje dat gemakkelijk aan de kant geschoven kan worden. Maar goed, het oog wil ook wat. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome