Arroz con pollo
Dit is een veel voorkomend gerecht in Latijns America, elke land, streek heeft zo zijn variaties. Dit is dus slechts een van de vele mogelijke varianten. Ik maak het vrij vaak, zo doordeweeks, maar ook voor bezoek, altijd een hit en gemakkelijk voor een groot gezelschap te bereiden. Lekker met een eenvoudige groene salade.

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

2 kippenpoten of 4 drumsticks
3-4 sausijzen
2 eetlepels olijfolie
1 ui
2 paprika's 
400 g blik tomatenblokjes
1/2 glas droge witte wijn of bier
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprika
1 theelepel kurkuma
1 laurierblad
2 teentjes knoflook 
chilipeper naar wens
zout en peper 
300 g rijst
30-60 minuten

Recept

Voor dit gerecht heb je een diepe hapjespan met een goed passende deksel nodig.

De kippenpoten door de helft snijden, ik doe het vel er ook altijd af, maar het hoeft niet per se. Het vlees bestrooien met zout en peper. In de pan olijfolie verwarmen en de kip en sausijzen aanbraden, ze horen mooi bruin te worden, maar hoeven niet gaar te zijn. Het vlees uit de pan halen, sausijzen in redelijk dunne plakjes snijden. De pan niet afwassen!

Terwijl het vlees aan het braden is, de ui schillen en fijn snipperen, ook paprika's (het liefst een groene en een gele of rode) in stukjes snijden. Knoflook van het velletje ontdoen en in zeer fijne plakken snijden. Als het vlees aangebraden is, de groente en kruiden in de pan doen en op een zacht vuur sauteren. Als de ui glazig is, het vuur omhoog doen en de groente afblussen met wijn of bier en even laten koken. Daarna de rijst, tomatenblokjes en het vlees erbij doen. Het blik van de tomatenblokjes met water vullen en in de pan gieten. Zout (ong. 2 theelepels zal voldoende zijn) en peper toevoegen, de deksel goed dicht doen en 20 minuten op een zacht vuur laten koken.

Als de rijst na 20 minuten nog niet gaar is, maar het water al weg is, nog een beetje water toevoegen en heel voorzichtig omroeren, deksel erop en doorkoken. Het gerecht kan ook wat soepig zijn, in dat geval de deksel eraf halen en het vuur hoger zetten zodat het teveel aan vocht inkookt. Als de rijst gaar is, nog 5 minuten laten rusten. Het gerecht hoort niet droog te zijn, maar ook niet te vochtig, eerder lijkt het op paella dan op gebakken rijst.

Serveren met een groene salade en droge witte wijn of bier. Eet smakelijk!
toegevoegd door BGastronome