Makreel escabeche
Dit Spaanse gerecht is eigenlijk ontstaan als een manier om vis en vlees langer te bewaren. De makreel wordt gebakken en daarna bewaard in een zure marinade met kruiden en groenten. Nu hoeft de marinade lang niet meer zo zuur te zijn dankzij de koelkast, maar de vis kan inderdaad 3-5 dagen prima in de koelkast blijven liggen. Het lijkt een beetje op de beruchte braadharing in het zuur, maar is wel stukken milder van smaak en lekkerder.

Ingrediƫnten
Voor 2 personen

4 verse makreelfilets
2 eetlepels bloem
1 kleine wortel
1 stengel bleekselderij
2 bosuien (of 1 kleine ui)
50 ml witte wijnazijn
een paar korrels piment en zwarte peper
1 laurierblaad
3 eetlepels olijfolie 
150 ml droge witte wijn of water
1/2 citroen, goed gewassen en in dunne plakjes gesneden
 zout 
20-30 minuten

Recept

De makreelfilets zouten en licht door de bloem wentelen, alle groente in stukjes/reepjes snijden.

De vis bakken tot het gaar is en mooi bruin in olijfolie. Uit de pan halen, uit laten lekken op een papieren keukendoek en in een schaal doen. De citroenplakken tussen de vis schikken.

In dezelfde pan op een zacht vuur de groente sauteren in de resterende olijfolie, ze horen knapperig te blijven. Daarna kruiden, witte wijnazijn en wijn of water toevoegen, deksel erop leggen en even laten sudderen. Nog hete marinade over de vis gieten.

Het gerecht laten afkoelen, daarna afdekken met plastic folie en in de koelkast zetten, tenminste overnacht, mag veel langer.

Serveren met brood of gekookte aardappels. Een glas gekoelde droge witte wijn zal ook niet misstaan.

Op precies dezelfde manier kunnen ook sardientjes of haring bereid worden, voelt u ook vrij om te varieren met de groente.
toegevoegd door BGastronome