Pain de Poisson
Geserveerd met frisse citroenpartjes en een lepeltje knoflookmayonaise is deze smakelijke pain de poisson een ideaal voorgerechtje voor een zomers etentje.

Ingrediënten
Voor 12 personen

Voor de bouillon:
950ml water
1 laurierblaadje
klein bosje peterselie
150g fijngesneden soepgroenten
zeezout en versgemalen peper
50ml droge witte wijn
sap van een halve citroen
Voor de pain de poisson:
400g kabeljauwfilet (uit de diepvries)
250g zalmfilet (uit de diepvries)
200g gerookte makreel
klein blikje tomatenpuree, 68g
5 eieren
klein bosje bieslook
200ml slagroom
zeezout en versgemalen peper 
Langer dan 2 uur

Recept

Laat alle ingrediënten voor de bouillon (behalve de wijn en het citroensap) even aan de kook komen. Verlaag het vuur en laat de bouillon 15 minuten zachtjes trekken. Voeg de wijn en citroensap toe en laat alles nog 15 minuten koken. Giet de bouillon af boven een grote kom en doe hem terug in de pan. Proef en voeg zo nodig meer zout toe. 

Oven op 180°C voorverwarmen. 

Voeg de kabeljauw en de zalm aan de bouillon toe, breng alles eventjes aan de kook en verlaag daarna het vuur. Laat de vis in de pan (met deksel) 8 minuten koken. Haal de vis uit de pan en in vlokken uit elkaar trekken. De makreel in vlokken uit elkaar trekken en aan de kabeljauw en zalm toevoegen. Doe al de vis in een kom. 

In een andere kom de eieren, bieslook, room , zout en peper klutsen en dit mengsel aan de vis toevoegen. 

Breng ondertussen ongeveer 1 liter water aan de kook. 

Bekleed een cakeblik met bakpapier en zet het in een groot bakblik. Giet het mengsel in het cakeblik en zet alles in de oven. Giet (heel voorzichtig!) het water in het grote bakblik. Zo kook je de terrine au bain marie. Laat de terrine ongeveer 1 uur en 15 minuten koken. 

Tijdens de laatste halfuurtje is het verstandig om de terrine met een stuk aluminiumfolie af te dekken. Haal het bakblik heel voorzichtig uit de oven en zet het cakeblik met de terrine 15 minuten op een rooster om af te koelen. Vul de gootsteen met ijskoud water en laat de terrine hierin nog een halfuurtje afkoelen voordat je deze in de koelkast zet. 

Serveer de terrine koud, met een beetje sla, een plakje citroen, knoflook-mayonaise en een beetje fijngehakte bieslook. Serveer met een droge, witte Bordeaux. 
toegevoegd door PWestbeek