Piadina Romagnola
‘wraps’ uit Emilia-Romagna. Toen ik een keer aan een piadinebakker uit Le Marche vroeg of de piadine niet een typsich ‘brood’ was uit Emilia-Romagna keek hij mij een beetje beledigd aan: iedereen dénkt dat het uit Emilia-Romagna komt, maar het is juist een typisch gerecht uit de Marken! Ik weet nog steeds niet waar piadine oorspronkelijk vandaan komen, maar maakt het eigenlijk uit? Eens in de zoveel tijd keer ik terug naar de stad waar ik gestudeerd heb, Bologna, en dan moet er altijd een piadina gegeten worden. Het liefst met ‘stracchino’ (een zachte kaas) en rucola, maar er tal van mogelijkheden wat betreft het beleg. Denk aan gegrilde courgette met mozzarella en tomaat, roomkaas en rauwe ham, mortadella en veldsla en ben je een echte zoetekauw probeer dan eens een piadina met Nutella! Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 gram bloem (gewone tarwebloem)
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
6 eetlepels olijfolie
200 ml handwarm water
beleg, bvb. coppa di parma, roomkaas, rucola
30-60 minuten

Recept

Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de bakpoeder, zout en olie in het kuiltje en giet er rustig het water bij terwijl je ondertussen met je vinger alles vermengt tot een deeg. Kneed het deeg verder op een werkblad tot het soepel en homogeen is.  

Wikkel het deeg in plastic folie of afgedekt door een kom en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur. 

Verdeel het deeg in 8 porties en rol ze een voor een uit tot een ronde lap van ongeveer 20 centimeter. Stapel de piadine op met steeds een velletje plastic folie ertussen. 

Vet een (gril)pan in met een paar druppeltjes olie en laat de pan goed heet worden. Bak de piadine ongeveer 1 minuut per zijde. Je kunt de piadine eventueel warm houden in aluminium folie.

Besmeer met de roomkaas en leg er vervolgens wat plakjes coppa di Parma op en een beetje rucola.  

Heb je nog meer ideeën voor lekker beleg, zet ze onderaan dit recept bij ‘reacties’ !

TIP: Als het deeg te droog aanvoelt, voeg dan nog een beetje water toe.
toegevoegd door zitizitoni