Aardbeienjam met Lavendel
Als je deze jam proeft, waan je je meteen op een zonovergoten terras in de Provence. Hij is heerlijk op een warm, beboterd croissantje, maar probeer ook eens een lepeltje over het vanille-ijs! Tip: Gebruik lavendel die geschikt is om te eten en geen lavendelplanten van een tuincentrum of bloemist. Deze worden vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen die je beslist niet wilt eten! Je eetbare lavendel moet je bij een reformwinkel of natuurvoedingswinkel kopen.

Ingrediënten
Voor 1 stuks

600 g aardbeien, gewassen en kroontjes verwijderd
200 g geleisuiker
1 ½ el gedroogde lavendel
sap van ½ kleine citroen
30-60 minuten

Recept

Voor ongeveer 500ml jam :
Halveer de aardbeien en doe ze in een roestvrij stalen pan. Besprenkel ze met de suiker en de lavendel. Stamp ze met behulp van een pureestamper, maar laat een paar grove stukjes achter. Het fruit moet niet helemaal tot moes gestampt worden! Voeg het citroensap toe en breng het geheel eventjes aan de kook.

Doe het vuur dan iets lager (middelmatig) en laat de jam 30 minuten koken (in een pan zonder deksel) onder regelmatig roeren. De jam moet zachtjes blijven borrelen en het vuur moet niet zo hoog zijn dat hij alle kanten op spettert!

Controleer of de jam klaar is door een theelepeltje op het koude schoteltje te druppelen. Zodra de jam klaar is, giet je die in de gesteriliseerde warme wekpotje(s), doe de potje(s) dan dicht en laat de jam op kamertemperatuur afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
toegevoegd door PWestbeek