Citroentaart
Crostata al limone - Een crostata al limone is een fris taartje gemaakt van zandtaartdeeg en citroencrème. Heerlijk als dessert of voor bij de koffie. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 8 personen

voor het deeg :
200 gram bloem
100 gram maïzena
100 gram suiker
150 gram roomboter
1-2 eierdooiers (geel)
1 heel ei (60 gram)
geraspte citroenschil van een ½ citroen
1 zakje vanillesuiker
snuifje zout
voor de citroencrème :
4 eierdooiers (ca. 80 g)
175 gram suiker
400 ml melk
75 ml citroensap
40 gram maizena
geraspte schil van 1 citroen
Extra
vlaaivorm van 22 to 24 cm doorsnede
poedersuiker
Langer dan 2 uur

Recept

Maak eerst het deeg:

Zeef de bloem en de maïzena in een kom en meng er de suiker en een snufje zout doorheen.

Snijd de (zachte) boter in blokjes en kneed het met je vingertoppen door de bloem heen tot het ‘zanderig’ is.

Maak er een bergje van met in het midden een kuiltje en schenk daarin de geklopte eieren door (dooiers+heel ei).

Meng de eieren voorzichtig met de bloem tot je een compact geheel krijgt. Ga vervolgens niet te lang door met kneden, anders wordt het deeg te zacht. Mocht het deeg te nat zijn, voeg dan wat extra bloem toe.

Laat minimaal een half uur in de koelkast rusten voor verder gebruik.

Maak de citroencrème:

Doe de melk met de citroenschil in een steelpan en verwarm het tot het net niet kookt.

Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker schuimig. Meng er de maïzena doorheen. 

Zeef de melk boven het eimengsel (hierbij wordt de citroenschil opgevangen in de zeef) en meng goed. Doe het mengsel terug in de steelpan en verwarm al roerend met een garde op een heel laag pitje. Ga bij het roeren goed over de bodem!

Zodra de crème dikker is geworden (dit duurt 5 tot 10 minuten) en het bijna kookt, voeg dan de citroensap toe en verwarm nog zo’n 1 a 2 minuten.

Giet de crème (ongeveer net zo stevig als kwark) in een glazen kom, bedek met plastic folie (zorg dat de folie in contact is met de crème) en laat afkoelen.

Maak de taart:

Beboter een vlaaivorm (lage rand) en bestuif met een beetje bloem.

Haal het deeg uit de koeling en rol 2/3 van het deeg voorzichtig (het deeg is vrij breekbaar) uit tot een cirkel van ongeveer 5 a 6 mm. Doe dit op een met bloem bestoven werkblad.

Rol het deeg voor de helft over een deegroller zodat je het deeg zo kan oppakken en over de taartvorm heen kunt leggen. Druk aan in de taartvorm en haal overtollig deeg (wat over de rand komt) weg. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Rol nu het deeg wat je bewaard hebt (1/3) uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Snijd er met een mesje repen van 2 cm van.

Giet de afgekoelde crème (deze is nu nog iets dikker) in de taartvorm en bedek horizontaal en verticaal met de deegreepjes (zoals bij een vlaai). Haal overtollig deeg wat over de randen komt weg.

Bestuif met wat poedersuiker en bak ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven op 170° C.

Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
toegevoegd door zitizitoni