Bruschette miste
Gevarieerde bruschetta Bruschetta (uitspraak: [broesketta]) is een heerlijke antipasto van een gegrild sneetje brood belegd met diverse ingrediƫnten zoals tomaat, aubergine, parmaham, mozzarella etc. Na het grillen wordt het brood eerst ingesmeerd met een teentje knoflook en daarna besprenkeld met extra vergine olijfolie. Gebruik voor de bruschette wit landbrood of een ander (compact) wit brood. Stokbrood is eventueel ook geschikt. Buon appetito!

Ingrediƫnten
Voor 4 personen

voor de bruschette (basis) :
4 grote sneden landbrood 
1 teentje knoflook
extra vergine olijfolie
voor de bruschette met tomaat en basilicum :
4 rijpe tomaten, in stukjes gesneden
1 eetlepel verse basilicum
4 bruschette (zie basisrecept)
zout en peper
voor de bruschette met gorgonzola, verse vijg en aceto balsamico :
200 gram gorgonzola
2 verse vijgen, in 4 parten of plakken gesneden
4 bruschette (zie basisrecept)
Aceto balsamico*
voor de bruschette met parmaham en verse vijg :
Een aantal plakken parmaham
2 verse vijgen, in 4 parten of plakken gesneden
4 bruschette (zie basisrecept)
20-30 minuten

Recept

Bruschetta (basis)
Gril of rooster het brood knapperig in een (grill)pan of (grill)oven. Snijd het knoflook doormidden en wrijf met de snijkant over beide kanten van elke snee brood. Besprenkel er een beetje olijfolie overheen. 

Bruschetta met tomaat en basilicum
Meng de grof gehakte tomaten met de basilicum en voeg zout en peper toe. Beleg de bruschette met dit mengsel.

Bruschetta met gorgonzola, verse vijg en aceto balsamico
Snijd de korst van de gorgonzola af en snijd de rest in stukken. Beleg de bruschette met gorgonzola en plakjes vijg en besprenkel met een beetje aceto balsamico. 

Bruschetta met parmaham en verse vijg
Beleg de bruschette met een of twee plakken parmaham en leg daar de plakjes vijg op.

* gebruik het liefst een balsamico azijn van goede kwaliteit en niet de standaard versie uit de supermarkt: goede balsamico azijn ligt minimaal een aantal jaren op houten vaten, is stroperig en zoetzuur van smaak. 
toegevoegd door zitizitoni