Vitello tonnato
Kalfsvlees met tonijnsaus Op het eerste oog lijkt het misschien een vreemde combinatie, kalfsvlees en tonijn. Maar vreemd of niet, kalfsvlees en tonijn passen qua smaak uitstekend bij elkaar. Je kunt ‘vitello tonnato’ van tevoren maken en koud serveren bij een buffet, als antipasto of als hoofdgerecht. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 wortel, gesneden in grove stukken
1 ui, gesneden in grove stukken
1 stengel bleekselderij, gesneden in grove stukken
2 teentjes knoflook, gepeld
4 kruidnagels
4 laurierblaadjes 
1 takje rozemarijn
½ liter witte wijn
600 gram kalfsfricandeau (aan één –rond- stuk)
5 peperkorrels
zout
water om het kalfsvlees in te garen
6 ansjovisfilet
aceto balsamico, hoeveelheid naar smaak
15 kappertjes + nog wat extra voor de garnering
4 eetlepels olijfolie
100 gram tonijn uit blik (op olijfolie)
3 gekookte eieren
30-60 minuten

Recept

Leg de wortel, ui, bleekselderij, knoflook, kruidnagels, laurierblaadjes, rozemarijn en de kalfsfricandeau in een (soep)pan. Besprenkel met een snufje zout, giet de wijn erover en vul aan met water tot het vlees net onder staat. Breng het geheel tot aan het kookpunt (laat het water dus niet koken) en laat het vlees vanaf dan op een heel zacht vuur 25 minuten garen. Laat het vlees vervolgens afkoelen in de bouillon. 

Pureer (gebruik hiervoor een staafmixer) voor de tonijnsaus de tonijn, de in stukjes gesneden eieren, kappertjes, ansjovis, olijfolie en een scheutje van het  kalfsbouillon tot een romige saus. 

Snijd de afgekoelde kalfsfricandeau in plakjes (niet al te dik) en verdeel ze over een groot bord. Kwast de oppervlakte licht in met een beetje aceto balsamico. Verdeel de saus over de plakjes vlees en maak af met nog wat kappertjes. 

TIP: Gooi de verkregen bouillon niet weg, maar zeef het en gebruik het voor het maken van risotto. Breng zo nodig de bouillon eerst op smaak met wat zout. 
toegevoegd door zitizitoni